arch/ive/ief (2000 - 2005)

PALESTINA: Voorzitter van Addameer, een mensenrechten organisie, aangehouden door Israel!
by Line Hedebouw Thursday, Aug. 26, 2004 at 12:17 PM
line.hedebouw@intal.be

Op dinsdag 29 juli, arresteerde het Israëlische leger Abdul Latif Gheith, Voorzitter van de Beheerraad voor Steun aan de Gevangenen van Addameer en de Vereniging voor de Mensenrechten, aan de militaire controlepost van Qalandiya. De 63-jarige Mr. Gheith, trachtte de militaire controlepost te passeren rond 2 uur ‘s middags, toen hij aangehouden werd door Israëlische soldaten.

Addameer is de partner van intal in Palestina. Verleden week kregen we een bericht van hun secretariaat: de voorzitter van Addameer is opgepakt en zal minstens 6 maanden in administratief detentie blijven. Hier is hun persbericht.

Intal lanceert een briefactie om Adbul Latif Gheith vrij te krijgen. Click hier om er meer over te weten!

Op dinsdag 29 juli, arresteerde het Israëlische leger Abdul Latif Gheith, Voorzitter van de Beheerraad voor Steun aan de Gevangenen van Addameer en de Vereniging voor de Mensenrechten, aan de militaire controlepost van Qalandiya. De 63-jarige Mr. Gheith, trachtte de militaire controlepost te passeren rond 2 uur ‘s middags, toen hij aangehouden werd door Israëlische soldaten.

Op woensdag 4 augustus 2004 om 2 uur ’s namiddags, kon de advocaat Addameer, Mahmoud Hassan, eindelijk Abdul Latif Gheith bezoeken. Sinds zijn aanhouding werd hem alle rechterlijke bijstand geweigerd. In zijn beëdigde schriftelijke verklaring gericht aan advocaat Hassan, legde Gheith uit, dat hij gedurende een zekere tijd werd opgehouden aan de controlepost vooraleer een officier van de Israëlische Veiligheidsdiensten (Shabak) toekwam om hem te ondervragen. De officier van de Shabak ondervroeg hem gedurende 15 minuten over zijn werk in Addameer, het werk en de activiteiten van Addameer en de mensen die er werken. Kort na de ondervraging vervoerden soldaten van het Israëlische leger Geith naar de Israëlische nederzetting van Giva'at Ze'ev in de nabijheid van Jeruzalem, en vandaar werd hij overgebracht naar het Militair Gevangeniskamp Benyamin op de militaire basis van Ofer, in de buitenwijken van de stad Ramallah.

Sinds Geith’s aanhouding werd er geen enkele reden gegeven voor zijn arrestatie en werd hem geen enkel feit ten laste gelegd. De Israëlische militaire regels in de bezette Palestijnse gebieden laten het Israëlische leger toe om gelijk welke Palestijn aan te houden voor een periode van 8 dagen zonder hiervoor enige reden te moeten op te geven. Hoewel Gheith in Jeruzalem woont en houder is van een identiteitskaart van Jeruzalem en hierdoor onder verschillende aanhoudingsregels valt, hebben de Israëlische autoriteiten Geith behandeld volgens militaire verordeningen die gelden voor houders van identiteitskaarten van de Westelijke Oever.

Vandaag, 4 augustus 2004 om 4 uur ‘s namiddags, werd aan Mahmoud Hassan meegedeeld, dat de Israëlische Militaire Bevelhebber van de Westelijke Oever een administratief aanhoudingsbevel had uitgevaardigd tegen Gheith. Dit bevel, gedateerd op 4 augustus 2004, stelt dat Mr. Gheith, geboren in 1941 en woonachtig in Shu'fat, Jeruzalem, administratief aangehouden moet blijven van 5 augustus 2004 tot 4 februari 2005, omdat hij een gevaar zou betekenen voor de veiligheid in de regio. Hiermee vervoegt Geith meer dan 700 andere Palestijnen die geregeld willekeurig worden aangehouden op basis van administratieve regels en opgesloten zonder enige tenlastelegging of proces. Sommigen onder hen brachten zo drie jaar door onder administratieve aanhouding.

Abdul Latif Gheith, een vooraanstaande publieke figuur in Jeruzalem en de Palestijnse gemeenschap heeft zijn leven gewijd aan de verdediging van de mensenrechten en aan sociale rechtvaardigheid. De laatste tijd had hij een groot deel van zijn energie en activisme toegespitst op sociale rechtvaardigheid en mensenrechten, vooral dan de schendingen van de rechten van de Palestijnse inwoners van Jeruzalem. Hij richtte zich in het bijzonder tegen de Muur die afzonderlijke verblijfsgebieden voor de Palestijnen in het leven riep en een verstikkend effect heeft op de Palestijnse gemeenschap. Mr. Geith is lid van het Palestijns Burgerlijk Gemeenschapscomité van Jeruzalem en lid van het Hoger Palestijns Nationaal Comité voor Politieke Gevangenen.
Het spook van de administratieve aanhouding is Geith helemaal niet vreemd. Zoals duizenden andere Palestijnse activisten is hij het mikpunt van deze vorm van willekeurige bestraffing. In 1988, bij het begin van de eerste Intifada, werd Geith reeds voor 6 maanden willekeurig aangehouden, gevolgd door een korte vrijlating, waarna hij opnieuw voor 6 maanden administratief werd aangehouden in 1989.

Addameer ziet de administratieve aanhouding van Gheith als een deel van een voortdurende, systematische onderdrukkingscampagne door Israël om het werk van de Palestijnse sociale activisten dood te zwijgen en de sociale opbouw van de Palestijnse gemeenschap in haar geheel te vernietigen. Zoals de meer dan 700 recentelijk administratief aangehouden Palestijnen en de duizenden anderen die onderworpen werden aan deze vorm van willekeurige bestraffing gedurende de voorbije decennia, werd Geith opgesloten in een militair kamp. Dat kamp is berucht om de onmenselijke omstandigheden waarin de mensen worden opgesloten. De mensen worden er onderworpen aan de fysieke en psychologische kwelling van de gevangenschap voor onbepaalde tijd, zonder de reden te kennen van zijn aanhouding en zonder de gelegenheid zich te verdedigen tegen wat hem ten laste gelegd wordt.
Addameer eist de onmiddellijke vrijlating van Abdul Latif Gheith en alle administratief aangehoudenen die gearresteerd blijven zonder tenlastelegging of proces en de onmiddellijke stopzetting van dit systematische misbruik van de willekeurige aanhouding door de Israëlische Bezettingsautoriteiten.

Wil je er meer over weten?:

Abdul Latif Gheit maakt deel uit van de ondertussen meer dan 7500 Palestijnse politieke gevangenen. Onder hen, zijn er meer dan 4000 die op 15 augustus een hongerstaking zijn begonnen om te protesteren tegen de onmenselijke condities waaraan ze onderworpen worden: slechte behandeling, folteringen en schendingen van de mensenrechten door Israël.

 

Bijeenkomst op 4 september om 17u

Aan de Beurs in Brussel.

Kom je steun betuigen met de politieke gevangenen!