De woede van de armoede: TSX (deel 3) by Kenneth RUMES Friday, Aug. 20, 2004 at 4:30 PM |
kennethrumes@hotmail.com |
Samen met enkele leden van Afractie doorkruiste Indymedia-activist Kenneth RUMES een maand lang Senegal. Dat leverde een schat aan informatie op. Heel de maand augustus valt deze speurtocht naar een concreet voorbeeld van globalisering in een derdewereldland en de schadelijke gevolgen, te volgen op archive.indymedia.be. Vandaag vertellen we u over het TSX-project in Yoff.
Liesbeth Van Camp baat sinds 8 jaar een Via Via (reiscafé)uit in Senegal.
Door te leven en te werken in Senegal kwam ze in contact met straatkinderen, die door de herberg aangetrokken worden, omdat ze daar af en toe een centje krijgen van de toeristen. Lies raakt betrokken met deze kinderen en komt zo in aanraking met de problematiek rond de talibés. Straatkinderen die gewond of ziek zijn, weten dat ze bij Lies terecht kunnen om zich te laten verzorgen.
Een tijd later komen ze éénmaal per week ontbijten in de Via Via. De mond aan mond reclame onder de talibés doet zijn werk en algauw komen er een 30-tal talibés zich elke dag laten verzorgen en genieten van een ontbijt.
Lies wil meer doen voor deze kinderen die haar hart hebben veroverd…
Vele reizigers die bij LIes komen, worden getroffen door de problematiek en willen meehelpen.
Lies kijkt uit naar een ‘groot’ huis om 20 kinderen niet alleen een onderkomen te geven maar ook een thuis.
Op nog geen 200 meter van de Via Via huurt Lies vanaf 1 januari 2003 een groot huis. Elke maand moet de huishuur nu betaald worden en dat is wel een hele opgave. Bij gebrek aan uitrusting voor het huis blijven de talibés voorlopig ontbijt en verzorging in de Via Via krijgen en blijven zij grotendeels in de straten leven...
Langzaam maar zeker komt een golf van solidariteit op gang in België. Talloze axies en benefiets worden georganiseerd en zo kunnen de Talibés hun eigen woning helemaal inrichten. Een enthousiaste huishoudster, een leraar, een kookdame, een nachtwaker, ... LIes vindt personeel van ter plekke die willen meewerken. Maandenlang moeten deze mensen geduld uitoefenen voor hun loon, maar ze werken gewoon mee uit enthousiasme en omdat zij ook iets willen veranderen aan de situatie in Senegal...
Onder de naam TALIBé SAMAY XARITTE (Talibé, mijn vrienden) draait het project en dankzij heel veel reizigers, enthousiaste vrijwilligers en steun uit België van o.a. Afractie kan het project zijn eerste stappen zetten in de richting van een blijvende ontwikkeling voor de straatkinderen van Yoff.