arch/ive/ief (2000 - 2005)

Voor Moeder Aarde activist veroordeeld tot gevangenisstraf in Schotland
by Voor Moeder Aarde vzw Wednesday, Aug. 18, 2004 at 4:39 PM
liesje@motherearth.org

Voor Moeder Aarde-activist veroordeeld tot gevangenisstraf voor anti- kernwapenacties in Schotland

Voor Moeder Aarde ac...
000_0226.jpg, image/jpeg, 1632x1232

PERSBERICHT VOOR ONMIDDELLIJKE VERSPREIDING 18/08/04

Voor Moeder Aarde-activist veroordeeld tot gevangenisstraf voor anti- kernwapenacties in Schotland

Twee activisten van Voor Moeder Aarde, een anti-nucleaire actiegroep gevestigd in Gent, verschenen vandaag voor de rechtbank voor het deelnemen aan vroegere geweldloze acties aan de Faslane kernduikbotenbasis in Schotland. David Heller werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 dagen, en de verhoring van Katri Silvonen werd uitgesteld tot september. Beide activisten namen deel aan acties in 2002-2003 die ijveren voor de stopzetting van de werking van de basis waar Britse illegale massavernietigingwapens liggen opgeslaan.

De veroordeling van Heller kondigt het begin aan van een twee weken durend actiekamp georganiseerd door Trident Ploughshares, een campagne die streeft naar de ontwapening van het Britse kernwapensysteem Trident. Tijdens deze twee weken zullen activisten van over heel Europa, waaronder 7 van Voor Moeder Aarde, op een geweldloze en vredevolle wijze deelnemen aan verscheidene acties voor een kernwapenvrije wereld. Op maandag 23 augustus vindt er tevens een massale blokkade van de basis in Faslane plaats met de bedoeling de werkzaamheden van de basis voor een dag stop te zetten.

Trident is het Britse kernwapensysteem dat bestaat uit vier duikboten die nucleaire raketten met kernkoppen aan boord hebben. Trident heeft de destructieve kracht van meer dan 1000 Hiroshima bommen. Minstens één van de nucleair bewapende Trident duikboten patrouilleert voortdurend op zee. De vier duikboten liggen in Faslane, zo'n 50 kilometer van Glasgow.

"Kernwapens zijn de meest destructieve wapens ooit ontwikkeld. We moeten opkomen tegen deze onmenselijkheid en trachten de huidige en toekomstige generaties te beschermen tegen een catastrofe. De Britse staat beschermt deze wapens door het arresteren en gevangennemen van actievoerders, maar we gaan door met de strijd tegen kernwapens”, zegt David Heller van Voor Moeder Aarde.

Voor meer informatie kan je terecht op:
http://www.tridentploughshares.org
http://www.motherearth.org


Telefoon op het actiekamp in Schotland: +44-1436-850522
(nederlandstalig perscontact: Liesje Ulburghs)