arch/ive/ief (2000 - 2005)

Europa zal ook de uitvalsbasis voor de volgende oorlog zijn.
by Forum voor Vredesactie Tuesday, Aug. 17, 2004 at 12:13 PM
forum@vredesactie.be

Is onze regering opnieuw een gelegenheid aan het missen om de militaire akkoorden met de VS te herzien, zoals voorzien in het regeerakkoord?

Bij de laatste oorlog tegen Irak bleek dat Europa voor de VS diende als vooruitgeschoven uitvalsbasis. De VS misbruikte in het kader van de NAVO afgesloten akkoorden voor unilaterale militaire avonturen, zonder dat de Belgische regering dat durfde tegen te houden. Dit blijft zo na de door de VS aangekondigde troepenterugtrekking. Het wordt zelfs het hoofddoel.
In het kader van deze grootschalige troepenherschikking worden allerlei militaire akkoorden heronderhandeld om ze aan te passen aan de nieuwe situatie. Het Forum voor Vredesactie roept de regering dan ook op om garanties voor de naleving van het VN-Handvest en het oorlogsrecht in deze akkoorden in te schrijven.
Zoniet zullen ook in de toekomst Trainstopping-acties nodig blijven. De komende maanden lopen 2 processen naar aanleiding van acties tegen de oorlog. Acties voorkom je echter niet met repressie maar met een goed en assertief buitenlands beleid.


Europa in de Amerikaanse interventiestrategie

De aangekondigde troepenherschikking door Bush komt er niet door de problemen die de VS beleeft in Irak. Hoogstens is de wijze van aankondigen aangepast aan de verkiezingscampagne van Bush. Integendeel, met de troepenherschikking richt de VS zich volledig op een globale interventionistische politiek. De teruggetrokken troepen waren nog teveel gericht op de Koude Oorlog en worden vervangen door lichtere en vooral mobielere troepen die wereldwijd ingezet kunnen worden.
De veranderingen situeren zich vooral op het vlak van de Amerikaanse Army, het landleger. Nu is in Duitsland het V Corps gelegerd, bestaande uit 2 zware tankdivisies, de corps-commandostructuur en 9 afzonderlijke brigades. In totaal 41000 soldaten, 800 civiele werknemers en ongeveer 57000 bijkomende familieleden. De zware divisies, de 1st Armored Division en de 1st Infantry Division, worden terug naar de VS gehaald. Het zijn deze divisies die we de voorbije twee jaar in de haven van Antwerpen hebben zien passeren, op weg naar Irak en nu weer terug. Zij worden vervangen door een lichtere en mobielere Stryker-brigade, waarschijnlijk in Grafenwoehr en Vilseck, waar nu het 1st ID ligt.
Voor de Air force zijn er voorlopig geen veranderingen bekend. Of die er komen hangt onder meer van de onderhandelingen met Turkije die nog volop bezig zijn. De luchtmachtbasis in Ramstein blijft in elk geval behouden en speelt een cruciale rol in het voorzien van luchttransport voor interventies. Mogelijk worden de twee F-16 squadrons in Spangdahlem naar Turkije of elders verplaatst, maar dit is nu nog onduidelijk. Over het lot van de Amerikaanse kernwapens, die onder het commando van de Air Force vallen is voorlopig evenmin iets bekend. Vermoedelijk dienen zij voorlopig nog als pasmunt in de onderhandelingen met Rusland.
Tot de helft van de kleinere installaties in Duitsland worden gesloten. Dit verspreid geheel had enkel zin in de defensieve context van de Koude Oorlog en niet voor de vooruitgeschoven positie van een interventiecapaciteit.

En België?

Antwerpen blijft een cruciale rol spelen in de Amerikaanse militaire strategie. Mobiliteit speelt hierin een cruciale rol. De troepen worden daar geplaatst waar ze bij belangrijke transportroutes liggen. De militaire rol van België voor de VS ligt niet zozeer in de troepen die ze hier gestationeerd hebben maar in de rol als transportcapaciteit.
De Belgische regering kan dus invloed uitoefenen op de Amerikaanse militaire strategie. Voor deze nieuwe strategie moeten nieuwe akkoorden of aanpassingen aan oude onderhandeld worden. De vraag kan gesteld worden of het zinnig is dat België überhaupt een rol speelt in deze interventionistische strategie. In elk geval heeft de Belgische regering de sleutels in handen om te beslissen of België nog gebruikt kan worden in illegale oorlogsvoering of niet.
In het regeerakkoord staat een aanpassing van de militaire akkoorden ingeschreven. Zullen ook garanties voor de naleving van het VN-Handvest en het oorlogsrecht opgenomen worden? Het Forum voor Vredesactie roept op om dit minimaal te doen.

Of moeten we nu al de acties tegen de volgende oorlog beginnen voor te bereiden? Op 13 oktober komt het Trainstopping-proces, naar aanleiding van het tegenhouden van een militair transport, opnieuw voor in het Hof van Beroep te Gent. De correctionele rechtbank van Dendermonde heeft zich eerder onbevoegd verklaard. Op 15 september komt een tweede zaak, naar aanleiding van een eerste mislukte poging, voor de Antwerpse politierechtbank.
Deze acties zijn echter niet het probleem, wel de oorlog. De Belgische regering kan haar verantwoordelijkheid nemen en voorkomen dat België nog betrokken geraakt in deze oorlogen. Zoniet moeten gewone burgers het bij de volgende oorlog weer in haar plaats doen.