arch/ive/ief (2000 - 2005)

Kernbommen weg uit Kleine Brogel?
by Forum voor Vredesactie Monday, Aug. 16, 2004 at 1:29 PM
Bomspotting@vredesactie.be 03/281 68 39 Patriottenstraat 27, 2600 Berchem

Kernwapenstrategie blijft ongewijzigd, dus ook de noodzaak voor acties ertegen.

President Bush zal het vandaag officieel bekend maken. Omwille van besparingsmaatregelen worden een deel van de Amerikaanse militairen uit Europa teruggetrokken. Een deel van de militairen weg, betekent waarschijnlijk ook een deel van de Amerikaanse kernwapens weg uit Europa. Het Forum voor Vredesactie, organisator van de campagne Bomspotting, heeft reeds vorig jaar onze Belgische regering opgeroepen om deze besprekingen aan te grijpen om niet enkel de kernwapens uit Kleine Brogel terug naar afzender te sturen maar om te pleiten voor een VOLLEDIGE terugtrekking van de Amerikaanse kernwapens, de Belgische nucleaire taken af te stoten én om de nucleaire strategie van de NAVO in vraag te stellen.

Burgemeester Kelchtermans stelt vandaag in de pers dat "het eigenlijk van geen belang is of er al dan niet kernbommen in Kleine Brogel liggen, omdat het feit dat de basis daartoe uitgerust is, op zich al een bestaansreden is."
Het Forum voor Vredesactie is ontgoocheld: als we de bronnen van burgemeester Kelchtermans mogen geloven behoudt België zijn nucleaire taken. Zonder het stoppen van de nucleaire strategie van de NAVO is het verwijderen van de kernwapens uit Kleine Brogel slechts een symbolische daad. Het gaat immers over een ‘gedeeltelijke’ terugtrekking van de Amerikaanse kernwapens uit Europa. Het maakt weinig verschil voor de ‘vijand’ of je hem honderd maal of vijftig maal kan vernietigen. Eén keer is voldoende. De dreiging blijft even groot.

De Bomspotters gaan door, voor nucleaire ontwapening, voor een volledige terugtrekking van de Amerikaanse kernwapens uit Europa én voor de denuclearisering van de NAVO-strategie. Vanaf oktober staan er opnieuw geweldloze acties op de agenda, 27 november ’04 wordt een nationale Bomspottingdag en 16 april 2005 bundelen we al onze krachten voor een internationale Bomspotting XL aan de NAVO in Brussel, SHAPE in Bergen en in Kleine Brogel. En als de kernwapens van Kleine Brogel, waarvan niemand officieel weet of ze er liggen, officieus zouden verdwijnen, kunnen we er misschien ons eerste feestje bouwen!


"Het gevaar voor een kernoorlog is nog nooit zo groot geweest als vandaag."
( Mohammed el Baradei, directeur van het Internationaal Atoomenergie Agentschap, 2004)

Kernwapens moeten de wereld uit. Daar bent u het ongetwijfeld mee eens.
Zelfs het Internationaal Gerechtshof van Den Haag geeft u gelijk. Het hoogste juridische orgaan ter wereld heeft verklaard dat ‘de dreiging met of het gebruik van atoomwapens in het algemeen strijdig zijn met de internationale rechtsregels vervat in het oorlogsrecht’.
Toch heeft België nog kernwapens liggen in Kleine Brogel.
Toch werkt België op de hoofdkwartieren van de NAVO in Bergen (SHAPE) en Brussel aan de voorbereidingen om die kernwapens te gebruiken.

Momenteel ligt binnen de NAVO het voorstel ter discussie om het Amerikaanse kernwapenarsenaal in Europa te verminderen. Hoera!, denkt u. Helaas gaat het slechts om een gedeeltelijke terugtrekking van de VS- kernwapens uit Europa, niet om een volledige. Het is een besparingsoperatie van de V.S, politiek verandert er niets. De nucleaire strategie van de NAVO blijft ongewijzigd.
Zonder het stoppen van de nucleaire strategie van de NAVO is het verwijderen van de kernwapens uit Kleine Brogel slechts een symbolische daad. Het maakt immers weinig verschil voor de ‘vijand’ of je hem honderd maal of vijftig maal kan vernietigen. Eén keer is voldoende. De dreiging blijft even groot.

De V.S. en de NAVO bedreigen steeds meer landen met kernwapens en steeds meer landen proberen om kernwapens te verwerven. Het non-proliferatieverdrag (NPV), het verdrag dat de verspreiding van kernwapens moet tegengaan, staat op springen!
2005 is een cruciaal jaar. Dan vindt de Toetsingsconferentie (Review Conference) van het Non-proliferatieverdrag plaats. Indien het verdrag geen nieuwe kansen krijgt, komen alle remmen los voor de verspreiding en het gebruik van nucleaire wapens.

Wat willen de Bomspotters?

Een ander signaal is nodig!
Een volledige terugtrekking van de Amerikaanse kernwapens uit Europa én de denuclearisering van de NAVO-strategie zijn noodzakelijke stappen om nucleaire ontwapening weer op gang te brengen.

Hoe gaan de Bomspotters dat doen?

2005 is een belangrijk jaar voor het lukken of mislukken van initiatieven rond nucleaire ontwapening.
Bomspotters betreden en inspecteren de plaatsen waar het gebruik van kernwapens wordt voorbereid en proberen zo om oorlogsmisdaden tegen te houden. Bomspotten is een geweldloze actie van burgerlijke ongehoorzaamheid waaraan duizenden mensen hebben deel genomen. De Belgische overheid kon de bomspotters onmogelijk negeren. Repressie was het antwoord op de vraag naar dialoog. Met massale politie-inzet trachtte onze regering de bomspotting-acties te reduceren tot ‘een probleem van openbare orde’. Einde discussie.
Maar de Bomspotters gaan door, voor nucleaire ontwapening. We plannen een nieuwe actiecampagne die onze overheid nog sterker confronteert met ons ‘neen’ tegen kernwapens.

Vanaf oktober 2004: BOMSPOTTING Small

Vanaf het najaar 2004 een reeks kleine, gespreide en onaangekondigde Bomspotting-acties gericht op nucleaire ontwapening. De acties blijven strikt geweldloos.
Zaterdag 27 november 2004:’ ‘Iedereen BOMSPOTTER’

Iedereen kan zich ‘medeplichtig maken’ aan het voorkomen van oorlogsmisdaden.
Over het hekken van een militaire basis klimmen is geen noodzakelijke voorwaarde. Het kan heel simpel! Word Bomspotter: onderteken de medeplichtigheidverklaring, stort minimum 1 euro op rekeningnummer 523-0801473-37 van Bomspotting vzw en doe op zaterdag 27 november mee aan ‘Iedereen BOMSPOTTER’. Op tientallen plaatsen in België trekken we samen naar het politiekantoor en geven onszelf aan als ‘medeplichtige aan de Bomspotting-acties’.

16 april 2005: ‘ BOMSPOTTING XL’

Vlak voor de NPT Review Conference een grootschalige, internationale Bomspotting op de verschillende plaatsen in België die iets met de kernwapens te maken hebben: het NAVO-hoofdkwartier in Brussel, SHAPE in Bergen en de militaire basis in Kleine Brogel.

Meer info:
http://www.vredesactie.be
http://www.bomspotting.be