arch/ive/ief (2000 - 2005)

protest tegen EU defensie
by omega Thursday, Aug. 12, 2004 at 3:18 PM
defensietop@gmx.net postbus 719 , 2300 AS Leiden

Op 17 en 18 september is er een EU defensietop in Noordwijk. Aangezien er in de ontwerp grondwet veel snode plannen staan die slecht zijn voor zowel EU burgers als vooral voor mensen in oorlogslanden komt er een protest. Wil je publivciteitsmateriaal bestellen voor deze manifestatie en/of meer weten? lees verder:

Op 17 en 18 september zal een er een Eurotop over defensie plaatsvinden in Huis ter Duin te Noordwijk in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de EU.De Europese ministers van defensie en de wapenlobby zullen dan de koppen bij elkaar steken om een competitief europees leger mogelijk te maken, en de efficiƫntie van de Europese wapenhandel te bevorderen. Terwijl duizenden Europeanen de straat op gingen om hun weerzin tegen de oorlogszucht van Bush en Blair kenbaar te maken zullen achter de schermen, waar de werkelijke macht zich bevindt, de voorwaarden worden geschapen voor een actievere militaire rol voor Europa in de toekomst. Zo'n aangelegenheid kunnen wij natuurlijk niet voorbij laten gaan zonder een luid protest. In antwoord op de Europese defensietop top is daarom het project Joint Strike Noordwijk gelanceerd, om in militair jargon te blijven; onder de codenaam 'Operatie Omega'. 'Operatie Omega' wordt een kleurrijke manifestatie met sketches, sprekers en muziek, en daarbij stands met info en eten, de bedoeling is om te midden van dat geheel een antimilitaristisch commando centrum te plaatsen. Vanuit het commando centrum zullen verschillende actiegroepen, zogenaamde battle groups ( militaire term voor teams die met een bijzondere opdracht op pad worden gestuurd), worden gevormd die op ludieke wijze een kritisch geluid richting de top laten horen. Zoals bij alle Eurotoppen hangt er een sfeer van geheimzinnigheid en gewichtigheid rondom deze defensietop, waarbij er zo min mogelijk informatie wordt vrijgegeven over de daadwerkelijke doelstellingen en intenties van de ministers. Om de kritiek op de inhoudelijke aspecten van de defensietop; met name op het Europese en Nederlandse aandeel aan de wapenhandel en de Europese grondwet nader te belichten wordt er een brochure uitgebracht. Daarnaast vinden er voorafgaand aan de manifestatie in i.i.g. Utrecht, Groningen en Leiden infoavonden plaats. Deze infoavonden zullen zich naast de genoemde thema's met name toespitsen op het huidige protest tegen de EU en de transatlantische oorlogsmachinerie en het handelingsperspectief van de tegenbeweging in de toekomst.

Zo'n onderneming kost natuurlijk wel de nodige voorbereiding en met deze oproep hopen we dan ook zoveel mogelijk mensen enthousiast te krijgen om een bijdrage te leveren. Heb je dus een creatief idee voor de manifestatie, een missie voor een 'battle group', en/ of kun je een infoavond of benefiet in jou stad faciliteren neem dan contact op met het 'omega establishment team'.

Bestel publiciteitsmateriaal! We sturen jullie gratis posters en flyers, ook om in Belgie te plakken en uitdelen.
mail of schrijf naar ons bovenstaande adres.
En kom vooral ook met veel mensen naar Noordwijk op 18 september.
Als jullie willen logeren, neem dan eerst (liefst een week van te voren) contact op. We mobliseren in zoveel mogelijk EU landen.

Tot ziens in Noordwijk !