arch/ive/ief (2000 - 2005)

Filippijnen actueel 05/07/04 - De presidente kwam als een dief in de nacht
by Filippijnengroepen Belgie Monday, Jul. 05, 2004 at 12:34 PM

INHOUD: POLITIEK: De presidente kwam als een dief in de nacht; CONSUMENTEN: Prijzen schieten de hoogte in; ECONOMIE: Na 30 jaar betalen Filippino’s nog steeds voor witte olifant; MENSENRECHTEN: Radioprogramma afgevoerd op politiebevel; VREDE: Derde ronde in Oslo stelt teleur; EDUCATIE: Gebruikelijke problemen bij heropening der scholen;

POLITIEK: De presidente kwam als een dief in de nacht

Op 24 juni om half vier in de ochtend kwam uiteindelijk een einde aan de langste en meest controversiële telling van stemresultaten in de Filippijnse geschiedenis. Uiteindelijk kreeg Gloria Macapagal-Arroyo 12,9 miljoen stemmen (40%) en Fernando “FPJ” Poe, Jr.- haar voornaamste rival-11,8 miljoen (37%). Om verdere controverse te voorkomen werd ze dan maar prompt in het holst van de nacht door de voorzitters van kamer en senaat tot presidente uitgeroepen.

Enkele dagen later, op de vooravond van Arroyo’s eedaflegging, werd een betoging van enkele duizenden aanhangers van FPJ door de politie uit elkaar geslaan in Manila. Tijdens de eedaflegging, die in Cebu doorging, werd ook een betoging van progressieve activisten hardhandig de weg versperd. Twee leden van Bayan werden gewond door politieknuppels. De eedaflegging zelf ging gepaard met de nodige beloften -6 tot 10 miljoen nieuwe jobs, computers in alle scholen, begrotingstekort wegwerken, etc.- die gelukkig door niemand echt serieus genomen werden.

“Gloria’s inaugural speech: lies and empty promises” in Indymedia Quezon City
http://qc.indymedia.org/archives/archive_by_id.php?id=210&category_id=1
“GMA’s 10-Point Agenda Promises for the U.S., Power Firms” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/4-22/4-22-promises.html
“Street Protests Mar Arroyo Inaugural” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/4-22/4-22-street.html

CONSUMENTEN: Prijzen schieten de hoogte in

De verkiezingen zijn nog maar nauwelijks voorbij of de verkiezingsbeloften zijn al terug vergeten. De Filippijnse consumenten zagen de prijzen van zowat alle basisvoorzieningen de hoogte in schieten. De minimumprijs van een ritje met de jeepney ging omhoog van 4 naar 5,5 peso. De olieprijzen gingen voor de zevende keer dit jaar omhoog. Nochtans berekende het onderzoeksinstituut IBON dat de oliereuzen sinds januari al 216 miljoen pesos teveel aanrekenden.

MERALCO, het bedrijf dat elektriciteit verdeelt in Manilla en omstreken, kondigde al verschillende prijsverhogingen aan die de prijs van elektriciteit zouden kunnen verdubbelen. Ironisch genoeg kwam de regering enkel met een voorstel voor meer privatiseringen op de proppen. Ook het elektriciteitsbedrijf NAPOCOR moet van de hand gedaan worden. Het Water for the People Network waarschuwde ook al voor een nieuwe prijsverhoging van het water voor de klanten van Maynilad na een compromis met de overheid. Maynilad is het bedrijf dat ontstond na de privatisering van Manilla’s waterdistributie en dat door de familie Lopez, met de hulp van het Franse bedrijf Suez, werd leeg gemolken.

“Price increases anger consumers” in Indymedia Quezon City
http://qc.indymedia.org/archives/archive_by_id.php?id=201&category_id=1
“Nationalization of the oil industry: an absolute necessity” in Indymedia Quezon City
http://qc.indymedia.org/news/2004/06/862.php

ECONOMIE: Na 30 jaar betalen Filippino’s nog steeds voor witte olifant

Bijna 30 jaar geleden werden de werken aangevat aan de kerncentrale in Bataan, honderd kilometer ten noorden van Manilla. De centrale werd nooit in gebruik genomen wegens veiligheidsproblemen maar intussen betaalt de Filippijnse staat nog steeds de schulden af die dictator Marcos ervoor aanging. Dagelijkse betalingen aan interesten bedragen maar liefst 155.000 dollar… voor een fabriek die nooit enig nut gehad heeft.

MENSENRECHTEN: Radioprogramma afgevoerd op politiebevel

Op 23 juni klopte de politie aan bij de directeur van radiostation dzBR in Batangas City met de boodschap dat het programma ‘Radyo Anakpawis’ moest afgevoerd worden. Volgens hen riskeerde het station een razzia als ze geen gevolg zouden geven aan dit politiebevel. Radyo Anakpawis is een wekelijks programma van de regionale boerenorganisatie Kasama TK waarin de boeren ongezouten hun mening kwijt kunnen over de overheidspolitiek.

“Militant radio program is ordered off the air” in Philippine Daily Inquirer
http://www.inq7.net/reg/2004/jun/28/reg_5-1.htm

VREDE: Derde ronde in Oslo stelt teleur

Voor de derde keer dit jaar ontmoetten de onderhandelingspanels van de Filippijnse overheid en het Nationaal Democratisch Front (NDF) elkaar in Oslo voor een nieuwe onderhandelingsronde. In tegenstelling tot de twee eerdere rondes, konden beide partijen geen overeenstemming bereiken over een gezamenlijke slotverklaring. Een van de breekpunten was het feit dat het NPA en NDF consultant Jose Mria Sison nog steeds als terroristen gebrandmerkt worden door de VS en de EU. Toch waren beide partijen niet negatief over de onderhandelingsronde en blijven ze hoopvol voor de toekomst.

“NDFP Communique on the June 22-25 Oslo talks” in Indymedia Quezon City
http://qc.indymedia.org/news/2004/06/887.php

EDUCATIE: Gebruikelijke problemen bij heropening der scholen

Na twee maanden zomervakantie openden de scholen opnieuw hun deuren met de gebruikelijke problemen. Volgens het ministerie van educatie zijn er zo’n 42.000 klassen en 50.000 leerkrachten tekort. Vijftig tot 60 leerlingen in een klas is geen uitzondering.

Studenten en ouders protesteerden ook tegen de invoering van een zevende jaar in het lager onderwijs. Het gaat om een soort brugjaar ter voorbereiding op de middelbare school. Kinderen die niet slagen in een test zouden verplicht worden om het extra jaar te volgen. Dat zou de ouders echter nog meer op kosten jagen en het aantal drop-outs nog verder opdrijven. Tevens wordt hierdoor natuurlijk het probleem van de slechte kwaliteit van het onderwijs niet opgelost. Na protest werd het programma optioneel gemaakt door het ministerie.

“Students Hit Gov’t Neglect of Education” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/4-21/4-21-students.html
“Bridge Program: Added Cargo for Overworked, Underpaid Teachers” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/4-20/4-20-bridge.html
“DepEd Not Ready for June 21 Opening – LFS High School” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/4-20/4-20-walkout.html
“Budget Cuts Belie Arroyo’s ‘Education-for-All’ Claim” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/4-22/4-22-budget.html

(Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 05/07/04)