arch/ive/ief (2000 - 2005)

Registratie van geweld tegen moslims in België Het Centrum bespeurde in de aanloop van
by kifkif.be Friday, Jul. 02, 2004 at 3:37 PM

Het Centrum bespeurde in de aanloop van de verkiezingscampagne van mei 2003 een sterkere toename van islamofobische propaganda. Van de 779 racismeklachten in 2003 hadden 8% van de klachten betrekking op godsdienst, 44% op herkomst en 12% op de nationaliteit. Het blijft echter niet beperkt tot propagandistische aanzetten tot racisme. Islamofoben schuwen beledigingen, bedreigingen en geweld niet.

Wij hebben reden om te geloven dat tijdens de laatste verkiezingsperiode van 13 juni 2004 het geweld tegen moslims sterk is toegenomen. Een registratie van geweld tegen moslims in België drong zich op. Met http://www.kifkif.be , de interculturele site van Vlaanderen, lanceren we http://www.islamofobie.be, een website die allerlei vormen van racisme en discriminatie t.o.v. moslims registreert. Onder islamofobie verstaan wij alle vijandigheid tegen over moslims als zodanig of moslimhaat. Een omschrijving die overeenstemt met de definiëring van antisemitisme, waarbij het begrip joden vervangen wordt door moslims.

De bedoeling van de site is niet om standpunten in te nemen. Wel om feiten zo objectief mogelijk weer te geven. De gemelde gewelddaden zullen in een statistisch overzicht bijgehouden worden. Kif Kif heeft contact opgenomen met het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding om na te gaan in hoeverre zij dit initiatief willen ondersteunen. Op die manier hoopt Kif Kif zo accuraat mogelijke cijfers aan te bieden.

Tarik Fraihi
Dany Neudt