arch/ive/ief (2000 - 2005)

ABC-parade: interviews en analyses
by www.ambras.org Friday, Jun. 25, 2004 at 8:06 PM

Over de ABC parade werd een radioreportage gemaakt. De ABC-parade was een wandelende versie van een verboden feest. Op het De Concinckplein, het hart van Afrikaans Antwerpen, mogen geen feesten meer georganiseerd worden.

U kan de volledige reportage hier beluisteren of elk interview afzonderlijk.

De ABC-parade was een wandelende versie van een verboden feest. Op het De Concinckplein, het hart van Afrikaans Antwerpen, mogen geen feesten meer georganiseerd worden. Op initiatief van een aantal Afrikaanse zelforganisaties, ATTAC Antwerpen, het Masereelfonds, de Ketelpatrouille en Volvox werd een poƫziefestival omkaderd met acoustische muziek uitgewerkt.

www.ambras.org sprak met Edwin Delanoeye, een van de initiatiefnemers, over de bedoeling van het feest, het verbod en het waarom van de Parade.

Met onafhankelijk districtsraadslid Koen Calliauw praatten we over de rol van Patrick Janssens, het democratisch deficit in Antwerpen, de relatie tussen de districten en de gemeenteraad.

Ahmed Ibrahim is Afrikaans van origine en frequenteert het De Coninckplein. Hij is tevens lid van ATTAC Antwerpen en een Afrikaanse organisatie, Iumba. Hij vertelt over het leven op het De Coninckplein, de politieaanwezigheid en de rol van de nieuwe bibliotheek.

Ook Jos Geudens is lid van ATTAC Antwerpen. Hij is tevens leraar in de buurt van het plein. Hij praat over gentrification, de globalisering in Antwerpen, over de goedkeuring van de Tobintax, de strategie van Links en over de politie en commissaris Serge Muyters en de kritiek van het Comite P op de Antwerpse politie.

Tony is een Afrikaans buurtbewoner. Hij klaagt het racisme en de segregatie aan, vertelt over de economische achtergrond van de drughandel en prostitutie en over de discriminatie op de arbeidsmarkt.

Georges Kamanayo is cineast. Hij is Rwandees van oorsprong en legt uit welke rol de culturele wereld kan spelen in de strijd tegen extreem-rechts.

Tussenin lezen Herman J. Claeys en de Antistress-poƫet voor uit eigen werk.