arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vrijspraak en opschorting in proces Vottem
by Minister van Agitatie Wednesday, Jun. 09, 2004 at 5:18 PM

De Correctionele Rechtbank van Luik oordeelde vandaag in de zaak tegen negen beklaagden in verband met acties tegen het vluchtelingencentrum te Vottem. De feiten speelden zich af in oktober 1998 aan het gesloten vluchtelingencentrum te Vottem nabij Luik. Enkele dagen na de moord op Semira Adamu, liep een betoging daar uit de hand.

Verschillende manifestanten gingen met de rijkswacht in de clinch en bekogelden hen met wat ze ter plaatse vonden. De feiten werden door de rijkswacht op video opgenomen. Foto's uit die video vormden het belangrijkste bewijsmateriaal.

De beklaagden werden beschuldigd van geweldpleging met wapens, het toebrengen van slagen en verwondingen aan 27 rijkswachters, beschadigen van een waterkanon en het gebouw en de diefstal van 250 bakstenen en 50 plavuizen.

Van deze beschuldigingen weerhield de rechtbank enkel de geweldpleging. De verzwarende omstandigheden 'met voorbedachte rade' en 'in groep' werden niet weerhouden. De voorzitter van de rechtbank nam omstandig de tijd om uit te leggen waarom de argumenten van de verdediging niet weerhouden werden. Er kon geen sprake zijn van rechtmatig verzet omdat het niet de bedoeling van de manifestanten was om het vluchtelingencentrum te ontmantelen. De rechtbank zag wel verzachtende omstandigheden, met name de 'emotionele sfeer' rond de moord op Semira Adamu. Ook het feit dat de redelijke termijn overschreden was, zorgde voor een milde uitspraak.

Het Hof verklaarde de beschuldigden vrij van alle hen ten laste gelegde feiten met uitzondering van de geweldpleging. Daarvoor werd geen straf uitgesproken: de beklaagden kregen opschorting en hoorden zich veroordeeld tot het solidair betalen van 1 euro schadevergoeding. Dat komt neer op geen 12 cent per persoon.
Geen van de beklaagden zal in beroep gaan.

luister naar een interview met twee van de beklaagden.
een situering van de kwestie.
een interview met één van de advocaten.
Meer over Semira Adamu