arch/ive/ief (2000 - 2005)

Hooggerechtshof VS weigert verzoekschrift Mumia Abu-Jamal
by Nationaal Platform Mumia Abu-Jamal Tuesday, May. 25, 2004 at 1:07 PM
onamove2004@yahoo.com

Mumia Abu-Jamal, de Afro-Amerikaanse journalist die sinds '83 in de staat Pennsylvania op deathrow zit, vecht zijn veroordeling nog steeds aan en houdt zijn onschuld staande. In de inmiddels al decenia durende juridische veldslag is er inmiddels een nieuwe uitspraak van het Hoog Gerechtshof van de VS.

Eerder dit jaar had Mumia Abu-Jamal's leidende advocaat Robert Bryan, gesteund door Steven W. Hawkins, Professor Judith Ritter en Jill Culbert een 'writ of certiorari' voor het Hooggerechtshof van de VS ingediend. Een dergelijke 'writ' is een instrument dat door het gerechtshof gebruikt wordt om na te gaan welke elementen van uitzonderlijk belang zijn. De petitie van het team wilde een herziening van de beslissing van het Hooggerechtshof van Pennsylvania van 8 oktober dat elke herziening van zijn zaak verwierp, meer bepaald:

1) Of het grondwettelijk toegelaten is onder amendementen 5, 6 en 14 om een rechtszaak tegen een Afro-Amerikaan te laten leiden door een rechter die men tijdnes de procedure over de beschuldigde hoorde zeggen: 'Yeah, and I'm going to help them fry the nigger'. De rechter, Albert Sabo, gepensioneerd sinds 1990 en inmiddels overleden heeft meer doodvonnissen op zijn naam staan dan welke andere rechter ook. Met uitzondering van 2 waren alle 32 ter doodveroordeelden Zwart, Latino of Aziaat.

2) Of het grondwettelijk gezien onder het 5de, 6de en 14de amendement correct is dat een rechter (Ronald Castille) mee beslist over een zaak van hoger beroep waar hij in zijn vroegere hoedanigheid als procureur de pogingen van de beschuldigde om beroep aan te tekenen had tegengehouden en gevraagd heeft om de doodstraf uit te voeren.

meer over Mumia, een interview met de man zelf, een voorstelling van het Belgisch Platform voor Mumia Abu-Jamal, een overzicht van de juridische strijd en links naar diverse sites in verschillende talen staat op