arch/ive/ief (2000 - 2005)

Stem 72, artistieke actie in het Gentse stadsweefsel
by Victoria Deluxe en Nieuwpoorttheater Monday, May. 24, 2004 at 11:01 AM

Stem 72 is een artistieke actie in het Gentse stadsweefsel op zaterdag 29 mei. Die dag worden 8000 affiches verspreid over de stad. De affiches dragen markante beelden en zijn ontworpen in de ateliers van Victoria Deluxe en Nieuwpoorttheater. De affichecampagne wil een tegenstem ontwikkelen t.a.v. de op til zijnde verkiezingen en de stereotypering van onze democratie.

Stem 72, artistieke ...
stem72.gif, image/gif, 340x476

Vanuit het beeldend atelier van Victoria Deluxe onder leiding van Ann Langelet en Mario Debaene werd er dit jaar met heel wat politiek vluchtelingen gewerkt rond de begrippen stad en stedelijkheid. “De steriele discussie over het migrantenstemrecht en de schrijnende discriminatie waar heel wat migranten onder lijden, deed hen besluiten om een tegenstem te ontwikkelen. Samen met de participanten van het beeldend atelier, die haast allen politiek vluchtelingen zijn, opteerden we om de fysieke en mentale aanwezigheid van deze ‘Anderen’ via het ontwerpen en verspreiden van affiches zichtbaar in de stad te markeren. Op deze manier willen we een politiek statement plaatsen t.a.v. de klassieke politieke partijen die in de dagdagelijkse isolatie, discriminatie en uitsluiting van heel wat stemlozen geen graten zien. Om deze reden ook zetten we deze alternatieve affichecampagne op in het kielzog van de ‘traditionele’ affichecampagnes in het kader van de komende verkiezingen. Onder de noemer ‘Stem 72’ hebben we een stadspartij voor politieke fictie opgericht. Deze fictieve partij wil aan iedere stadsbewoner algemeen stemrecht verlenen. Met de affiches tekenen we dus unaniem voor echte gastvrijheid en een menswaardig bestaan in deze stad.”

Het Gentse Nieuwpoorttheater – dat haar artistieke werking ook sterk op de discours rond ‘stemloosheid’ / ‘stedelijkheid’ ent - zet mee haar schouders onder ‘Stem 72’. Medewerkers en vrijwilligers van Nieuwpoorttheater werken mee aan de ontwikkeling en verspreiding van de affiches. Voor Nieuwpoorttheater is de ontwikkeling van een nieuwe stedelijke beweging en tegenstem een belangrijk spoor in haar artistieke werking. Nieuwpoorttheater neemt ‘Stem 72’ op in het programma van haar ‘State of Waste’ festival (meer info op http://www.nieuwpoorttheater.org).

Via deze artistieke ingreep in de publieke ruimte hopen Victoria Deluxe en Nieuwpoorttheater het stadsdebat rond minderheidsgroepen en gelijke rechten aan te wakkeren.


Kontakt:
dominique.victoriadeluxe@pandora.be of joon.bilcke@nieuwpoorttheater.org