arch/ive/ief (2000 - 2005)

Greenpeace op 17 mei voor de rechter
by Olleke Thursday, May. 13, 2004 at 11:50 PM
olleke8@hotmail.com

De regering van de Amerikaanse president George Bush heeft Greenpeace Amerika aangeklaagd voor een vreedzame protestactie tegen illegale houtkap in het Amazonegebied. Voor het eerst in haar geschiedenis wordt Greenpeace Amerika door de Amerikaanse regering bestempeld als een criminele organisatie.

In april 2002 klommen twee Amerikaanse Greenpeace-actievoerders voor de kust van de Amerikaanse staat Florida aan boord van het schip de 'Jade'. Dit schip vervoerde illegaal gekapt mahoniehout uit het Braziliaanse Amazone regenwoud. Met het Greenpeace-logo op hun boot en hun kleding en met een spandoek met de tekst: "President Bush: Stop illegal Logging' werd het de scheepsbemanning meteen duidelijk dat het om een vreedzame actie ging.

Toch besloot de Amerikaanse overheid de actie als een criminele daad aan te pakken. De Amerikaanse Justitie onder leiding van John Ashcroft klaagde Greenpeace Amerika aan voor illegaal betreden van een schip en voor samenzwering. Boetes van 10.000 dollar per aanklacht hangen Greenpeace Amerika nu boven het hoofd. De smokkelaars konden met hun illegale tropische hardhout de reis gewoon voortzetten.

Op 17 mei start de rechtszaak in Miami. Het is dan ook voor de eerste keer in de geschiedenis dat de Amerikaanse regering een organisatie aanklaagt voor haar vrijheid van meningsuiting. Mensenrechtenorganisaties, vakbonden en politici in Amerika veroordeelden het feit dat de Bush-administratie haar criticasters vervolgt.

Al jaren werkt Greenpeace Amerika er aan om de illegale activiteiten in het Braziliaanse regenwoud te stoppen. Daarvoor kreeg ze steun van de Europese Unie en de Braziliaanse regering... en nu dus het etiket criminele organisatie van de Verenigde Staten. Alle details over de zaak vind je op de website van Greenpeace USA