arch/ive/ief (2000 - 2005)

Openingstijden van winkels, ACV schrijft brief aan partijvoorzitters
by ACV Thursday, May. 13, 2004 at 2:20 PM

ACV vraagt duidelijkheid aan politiek: Jaag winkelpersoneel niet langer op met voorstellen voor meer avond- en zondagwerk!

Aan de voorzitters van de democratische partijen


Mijnheer de Voorzitter/ Mevrouw de Voorzitster,


Betreft: openingstijden van winkels

De werkgevers en vakbonden van de distributiesector zijn maandag 10 mei 2004 tot het unaniem besluit gekomen om gemeenschappelijk de Regering op te roepen geen beslissingen te nemen die leiden tot een uitbreiding van de openingstijden. Het unanieme standpunt van alle sectorale sociale partners vindt u in bijlage.

Ook de recente raadpleging van de Raad voor Verbruik en de Hoge Raad voor Zelfstandigen en KMO bevestigt dat de overgrote meerderheid van de spelers in de distributie echt niet zit te wachten op nog ruimere openingstijden. Wat aansluit bij de conclusies van de hoorzitting in de senaatscommissie van januari 2001.

Het ACV vraagt dan ook aan alle democratische politieke partijen het unaniem advies van werkgevers en vakbonden te respecteren en dit te concretiseren in een engagement naar het winkelpersoneel. Het kan niet zijn dat het winkelpersoneel nog langer opgejaagd wordt met voorstellen van nog meer avondwerk en zondagwerk. Openingstijden hebben immers niets met jobcreatie te maken, maar alles met de levenskwaliteit van 100 000 winkeliers en 200 000 werknemers.

Vandaar verzoeken wij u vriendelijk of uw partij zich kan aansluiten bij dit zeer brede consensusstandpunt. Wij vragen nadrukkelijk dat uw partij de verbintenis aangaat om noch in de regering, noch in het parlement initiatieven te steunen of beslissingen te nemen die leiden tot ruimere openingstijden van winkels.

Graag ontvingen we uw antwoord voor maandag 24 mei 2004.

Met vriendelijke groeten

Luc Cortebeeck Josly Piette

Voorzitter van het ACV Algemeen secretaris