arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nieuws over het Europees Sociaal Forum van Londen
by David Dessers (Sociaal Forum van België) Wednesday, May. 12, 2004 at 11:39 AM
david.dessers@wsf.be 0486/69.69.27 Handelskaai 9, 1000 Brussel

Het Europees Sociaal Forum van 2004 vindt plaats van 14 tot 17 oktober in Londen. Tijdens een voorbereidende vergadering in Istanbul op 16, 17 en 18 april werden de grote inhoudelijke thema’s van dit ESF vastgelegd. Vanaf nu kunnen alle sociale bewegingen, organisaties, actieclubs, vakbondscentrales etc. die dat wensen voorstellen indienen voor seminaries en werkgroepen. Tijdens een nieuwe voorbereidingsvergadering in Berlijn van 18 tot 20 juni worden dan verder knopen doorgehakt over het programma. Het Sociaal Forum van België discussieert over de Belgische mobilisatie en de programmavoorstellen op haar Algemene Vergadering van nu maandag 17 mei om 19.00u. in Brussel.

Tijdens het weekend van 17 en 18 april bliezen een dikke 250 vertegenwoordigers van sociale bewegingen in Europa verzamelen in Istanbul. Het werd een rumoerige maar sfeervolle bijeenkomst, die uiteindelijk ook de vijf grote thema’s van het komende ESF vastlegde. Dit zijn ze: 1) Het systeem van de oorlog, 2) Europees burgerschap, 3) Werk, tewerkstelling, werkloosheid en armoede, 4) De milieucrisis en duurzame ontwikkeling, 5) Racisme, discriminatie, identiteit, extreem-rechts.

Stel zelf een werkgroep of seminarie voor !

Vijf zeer brede thema’s zijn het die ruimte bieden voor honderden seminaries, werkgroepen en allicht een 20-tal grote plenaire meetings (al moet die beslissing dan nog genomen worden). Alle Belgische sociale bewegingen, actiegroepen etc. kunnen eigen voorstellen formuleren en die posten. Uiteindelijk zullen al die voorstellen in overweging genomen worden en daaruit zal het programma van het ESF2004 gedistilleerd worden. Aarzel dus niet om zelf een voorstel te bedenken. Momenteel wordt er nog volop gesleuteld aan de programma-site. Eens die af is, kan je je voorstellen rechtsstreeks posten via die site. Voorlopig stellen we voor dat Belgische voorstellen gepost worden bij het secretariaat van het Sociaal Forum van België (info@wsf.be).

Je kan zowel seminaries als werkgroepen voorstellen. Wat is het verschil ? Een seminarie wordt per defintie georganiseerd door meerdere organisaties. Tijdens de activiteit wordt er simultaanvertaling voorzien. Wie zo’n voorstel wil doen kan dus best nu al enkele partners zoeken. Allicht is het ook verstandig om onmiddellijk partners uit andere Europese landen onder de arm te nemen, gezien het hier over een Europees Sociaal Forum gaat. Maar elke organisatie kan ook alleen een activiteit voorstellen. Dan gaat het om een werkgroep. Het opzet is kleiner en er wordt geen simultaanvertaling voorzien (al kan je zelf wel elementaire vertaling organiseren natuurlijk).

Uiteindelijk zal een programmawerkgroep dan de knopen doorhakken. Een aantal belangrijke beslissingen worden genomen tijdens een voorbereidingsvergadering van het ESF in Berlijn tijdens het weekend van 18 tot 20 juni. Het Sociaal Forum van België zal zeker opnieuw vertegenwoordigers sturen naar deze vergadering. Heb jij interesse om deel te nemen aan zo’n delegatie? Dat kan! Stuur ons gewoon een mailtje en we bespreken later hoe we de delegatie zullen organiseren. Uiteindelijk zal het allicht nog tot einde juli mogelijk blijven om voorstellen in te dienen, achteraf wordt er dan gepuzzeld en geklusterd.

Een ESF in het hart van het neoliberalisme

De mogelijk hogere toegangsprijzen voor dit ESF blijven discussie uitlokken. Nergens in Europa sloeg de neoliberale politiek zo wild om zich heen als in Groot Brittannië. Publieke ruimtes en publieke middelen zijn er dan ook zeer moeilijk te vinden. Terwijl de Europese Sociale Fora van Firenze en Parijs zowel financieel als logisitiek konden rekenen op publieke middelen en voorzieningen, is dat in Londen veel minder het geval. Het totale kostenplaatje wordt geschat op zo’n 1,5 miljoen euro. En dat geld moet ergens vandaan komen of er kan gewoonweg geen ESF plaatsvinden.

De dissidente Labour-burgemeester Ken Livingston komt wel over de brug met een zekere steun, zowel financieel als logistiek. Ook kreeg het ESF inmiddels de steun van grote organisaties, zoals het TUC, de nationale vakbondskoepel die 90% van de Engelse vakbonden groepeert. Maar de totale opbrengst aan steun en giften kan hoop en al de helft van de voorziene kosten dekken. Vandaar dat de organisatoren zich verplicht zien om de toegangsprijzen te verhogen. Wie op voorhand inschrijft betaalt 30 of 45 euro toegang (al naargelang je inkomen). Het moet echter mogelijk zijn om solidariteitsfondsen in te zamelen zodat ook mensen met weinig financiële middelen kunnen deelnemen aan dit forum. Ook daarover moet er overlegd worden in België.

Een multicultureel ESF in het People’s Palace

Het Europees Sociaal Forum van Londen heeft als thuisbasis het Alexandra Palace. Het gaat om een groot gebouw in een park in het Noorden van Londen, gebouwd aan het einde van de 19de eeuw. Het is een Victoriaans bouwwerk, dat ook wel ook het ‘People’s Palace’ wordt genoemd, gezien het gebouwd werd als een plek voor het volk. Vandaag ligt het park in een zeer multiculturele buurt van Londen, met een smeltkroes aan nationaliteiten. Die plek biedt dan ook een uitgelezen kans om die smeltkroes aan nationaliteiten te betrekken bij het ESF.

ER kwam reeds steun voor dit ESF van de National Assembly against Racism alsook van een aantal belangrijke migrantenzelforganisaties uit Londen. In het organisatiecomité komt het sterke multiculturele karakter van Londen dus reeds tot uiting. De organisatoren willen deze kans aangrijpen om eindelijk eens de link te maken tussen het andersglobalisme en culturele minderheden in Europa.

Ook is er een sterke bekommernis om ondanks de financiële perikelen voldoende deelname te hebben uit Oost-Europese landen. Ook hier wordt er gedacht aan de oprichting van een internationaal solidariteitsfonds, dat de reis en het verblijf van Oost-Europeanen moet helpen financieren.

Mobilisatie vanuit België?

Gezien de organisatie van het Europees Sociaal Forum 2004 nu zeer concrete vormen begint aan te nemen, kunnen we best ook in België beginnen nadenken over een mobilisatie. Hoe kunnen we zoveel mogelijk mensen van grass-rootsbewegingen, basismilitanten van vakbonden, vrijwilligers van ngo’s naar Londen sturen? Willen we samen een grote mobilisatie opzetten, of mobiliseren de verschillende bewegingen apart. Welke rol kunnen de lokale sociale fora spelen (inmiddels toch al een twaalftal in België)?

Daarover willen we een discussie voeren tijdens de komende vergadering van het Sociaal Forum van België. Die vindt plaats op maandag 17 mei, om 19.00u. in de conferentiezaal van de Socialistische Mutualiteiten, Sint Jansstraat 32-38, 1000 Brussel. Die zaal ligt op een steenworp van het Centraal station. De facade van de mutualiteit komt uit op het Sint Janspleintje. De ingang van de zaal ligt echter in een kleiner zijstraatje, de Sint Jansstraat. Alle organisaties en individuen die interesse hebben in het Europees Sociaal Forum, voorstellen hebben in verband met het programma of goede ideeën rond een Belgische mobilisatie zijn van harte welkom.