arch/ive/ief (2000 - 2005)

maximumfactuur en remgeldverhoging
by johan B Tuesday, May. 11, 2004 at 1:41 AM

De maximumfactuur als argument voor een verhoging van het remgeld ?

"De maximumfactuur - of MAF - is een maatregel die erop gericht is de financiële toegankelijkheid van de geneeskundige verzorging te vergroten" (riziv)

De maximumfactuur plafonneert de remgelden die iemand jaarlijks moet betalen. De hoogte van dit plafond is afhankelijk van een aantal factoren zoals het jaarlijks gezinsinkomen. Heb je jouw plafond bereikt dan zijn alle verdere zorgen dus gratis.
De maximumfactuur kan dus vermijden dat je door geneeskundige zorgen in de problemen geraakt alhoewel niet alle geneeskundige zorgen onder de regeling vallen.

meer info over de MAF : zie website

Regelmatig verschijnen er cijfers over de exponentieel toenemende uitgaven in onze gezondheidszorg. Als je de groeipercentages en de totale uitgaven extrapoleert zie je dat dit groeitempo niet kan volgehouden worden.

Daarom vraag ik mij af of de maximumfactuur niet ontworpen is met het oog op een toekomstig ingrijpen in de gezondheidsuitgaven. Ze kan immers gebruikt worden om de remgelden te verhogen. We hebben de maximumfactuur dus de remgelden kunnen naar omhoog. De overgrote meerderheid van 'de mensen' bereikt zijn plafond helemaal niet.

Hun remgelden kunnen dus aanzienlijk stijgen, wat miljarden meerinkomsten betekent, die niet opwegen tegen de meerkosten veroorzaakt door de MAF, en ze kunnen gesust worden met de maximumfactuur. Je moet wel meer betalen maar je zal er niet door geruÏneerd worden, tenzij je nu net die ziektes zou krijgen waarvoor de plafonnering niet geldt.

Volgens mij zit er dus een vette adder onder het gras van deze bewierookte sociale maatregel.