arch/ive/ief (2000 - 2005)

Manifest voor een ander Europa
by posted by peter tom jones Friday, Apr. 30, 2004 at 1:08 PM
pjones@mec.ua.pt

Op 13 mei, net één maand voor de Europese verkiezingen dus, verschijnt bij Academia Press het Manifest voor een ander Europa. Het gaat om een toegankelijk en vurig pleidooi vóór Europa en tégen de politiek van de Europese Unie, van de hand van Yves Salesse, gewezen docent Europees recht. Het boek is nr. 4 in de Ya Basta-serie.

“Manifest voor een ander Europa” – Yves Salesse

Een vlijmscherpe aanklacht van een overtuigde Europeaan



Op 13 mei, net één maand voor de Europese verkiezingen dus, verschijnt bij Academia Press het Manifest voor een ander Europa. Het gaat om een toegankelijk en vurig pleidooi vóór Europa en tégen de politiek van de Europese Unie, van de hand van Yves Salesse, gewezen docent Europees recht. Het boekje verscheen in februari 2004 reeds in het Frans. Het voorwoord van de Nederlandstalige uitgave werd verzorgd door vertegenwoordigers van Oxfam Solidareit, Attac-Vlaanderen, Masereelfonds, VZW Vrede en de Euromarsen. Met dit boek willen de Vlaamse andersglobalisten dan ook een bijdrage leveren aan het debat over Europa en de Europese grondwet. Journalisten en recensenten kunnen het manuscript nu reeds op eenvoudige aanvraag verkrijgen.

Yves Salesse weet waarover hij spreekt. Hij is lid van de Franse Staatsraad, doceerde Europees recht aan het Instituut voor Politieke Studies in Parijs en was als kabinetsmedewerker van Jospins minister Gayssot verantwoordelijk voor de Europese en internationale transportpolitiek. Veel van zijn mosterd haalt hij bovendien in de linkse ‘think tank’ Fondation Copernic. Bovendien was hij één van de organisatoren van het Europees Sociaal Forum van 2003 in Parijs. Mede daardoor kent hij de verwarring bij de linkerzijde als het over de EU gaat. Een deel van links beperkt zich tot één grote aanklacht van het neoliberale Europa, zonder zich aan alternatieve voorstellen te wagen; een ander deel denkt door ‘kritische steun’ de meubels te kunnen redden.

Alternatieven vindt men in dit Manifest genoeg, maar niet zonder eerst een grondige en originele diagnose van de kwaal gesteld te hebben. De stichtingsvaders wilden de markt gebruiken als instrument voor de Europese eenmaking, maar Europa is het instrument van de markt geworden. Dat is één. De volkeren moesten natuurlijk op afstand gehouden worden bij dergelijk project; in de plaats van democratische instellingen werd de macht ingepalmd door de ministers van de lidstaten. Dit intergouvernementalisme is niet alleen ondemocratisch, het is ook verlammend. Dat is twee. Als er in die omstandigheden een ‘grondwet’ bijeengeraapt wordt (door cut & paste van de bestaande verdragen) is het resultaat navenant, onaanvaardbaar dus. De scherpe analyse van Salesse is veelzijdig, overtuigend, gedocumenteerd, en soms iconoclast (bv. over de rol van de Commissie als zondebok, of over een Europese defensie).

Na het scalpel neemt Salesse het tekenpotlood ter hand, en schetst het Europa dat we willen, het sociaal Europa, het Europa van de duurzame ontwikkeling, het Europa waar de landen van het Zuiden een partner zullen in vinden. Als nu ook nog de sociale bewegingen in het Manifest voor een ander Europa inspiratie vinden om het truweel in handen te nemen, en met de opbouw van dit Europa te beginnen…

Men moet geen EU-expert zijn om dit Manifest te lezen. Salesse heeft het niet over stemmenverdeling, anecdotes of duistere juridische aangelegenheden, wel over de samenleving, openbare diensten, democratie, de leefbaarheid van deze planeet, en dat is taal die hopelijk nog iedereen kan begrijpen. De vertaler heeft met een paar voetnoten en een kort aanhangsel over de verdragen en structuren van de EU de leesbaarheid nog vergroot. U weet dus reeds wat te lezen in de dagen die de Europese verkiezingen voorafgaan.

Dit Manifest verdient beslist een beetje aandacht!

U kan de PDF-file van het boek nu reeds aanvragen bij
David Dessers: 0486.69.69.27
david.dessers@chello.be

Voor méér info over het boekje kan u ook terecht bij
Herman Michiel (vertaler):
herman.michiel@skynet.be

Of bij Uitgeverij Academia Press
Marijke Vansteenkiste of Peter Laroy (uitgevers): 09.233.80.88
info@academiapress.be

Dit boek verschijnt in de reeks Ya Basta, andersglobalistische boeken
http://www.yabasta.be