arch/ive/ief (2000 - 2005)

RECLAIM SOLIDARITY persbericht
by reclaim Thursday, Apr. 29, 2004 at 5:14 PM

persbericht voor reclaim solidarity in Brugge op 1 mei

RECLAIM SOLIDARITY  ...
megareclaim.jpg, image/jpeg, 407x284

PERSBERICHT

BETREFT: Reclaim Solidarity, 1 mei, Brugge

Dames en heren van de pers,

1 mei wordt traditioneel gezien als dé dag om aandacht te vragen voor solidariteit, en dat is wat we ook dit jaar opnieuw willen doen in Brugge.
Net zoals de voorbije jaren, pleiten we dat 1 mei geen hoogdag van de 'solidariteit met het eigen volk' mag worden, zoals het Vlaams Blok deze dag maar al te graag wil claimen.
Neen, 1 mei is voor ons een feestdag van solidariteit, hoop, liefde, gelijkwaardigheid en respect voor elkaar; een parade van vrolijke en kleurrijke mensen waar het niet gaat om hoe je eruit ziet of waar je vandaan komt.
Onze solidariteit strekt zich over alle grenzen heen… Wij zijn solidair met alle mensen, alle dieren en ook met onze natuur, die het steeds zwaarder te verduren krijgt.

Wij geloven in een wereld van constructief en vredevol samenwerken en samenleven waar ieder gelijkwaardig behandeld wordt en met respect behandelt wordt door z’n medemensen, want dat voelt nu eenmaal beter.
En misschien, héél misschien geraken we met zo'n mentaliteit al een klein beetje verder in de zoektocht naar onze droomwereld, waar Haat, verdeeldheid en wantrouwen enkel nog schimmen uit een barbaars verleden zullen zijn…

Op deze 1 mei wordt ‘ons’ Europa groter. Er komen een hoopje landen zich aansluiten bij ‘het grote Europa’. Maar dit verandert niks voor de vele politieke en economische vluchtelingen die elk jaar sterven onderweg naar hun ‘beloofde land’ waar ze denken een betere toekomst te vinden. Europa is dankzij de kolonisatie van deze mensen rijk geworden, wij vinden dat het tijd wordt om nu eindelijk eens iets terug te doen. Sloop die muren van het fort Europa!!!!!

Op deze ‘dag van de arbeid’ kijken we ook eens naar ons arbeidssysteem waar nog steeds vele mensen worden onderdrukt, zij het dan niet zo duidelijk als vroeger.
Vele mensen zitten in NEPstatuten waar er dikwijls een loopje wordt genomen met de normale arbeidsrechten. Zo heeft iemand zonder stempelrecht na een WEP+ contract na een jaar werken nog steeds géén recht op stempelgeld. Vele jonge mensen worden in dit soort contracten geduwd door hun ‘begeleider’ zonder dat ze de specifieke kenmerken en gevolgen van deze contracten kennen.
Ook moet er een einde komen aan de heksenjacht op werklozen.

Ook willen we de aandacht vestigen op het nijpende tekort aan betaalbare (én bewoonbare) woningen in onze steden. Voor vele mensen is het zéér moeilijk om een dak boven het hoofd te vinden die een beetje overeenkomt met het vaak kleine loontje dat zij ontvangen. Er moet dringend werk gemaakt worden van een degelijk huisvestingsbeleid.

Bij deze nodigen we u allen uit op onze feestelijke parade op 1 mei om 14u op het stationsplein van Brugge. Daar zal dan ook iemand u te woord staan bij eventueel verdere vragen.

Ondertekend,
Het RECLAIM-TEAM