arch/ive/ief (2000 - 2005)

USA Today/Sterreporter Jack Kelley kon jarenlang scoops fantazeren
by raf Wednesday, Apr. 28, 2004 at 10:49 PM
raf@indymedia.be

Golden Boy Jack Kelley viel na 21 jaar jammerlijk door de mand bij Amerika's grootste krant USA Today. De 43-jarige sterreporter vloog in januari al aan de deur. Nu brengt een intern onderzoek aan het licht dat Kelley zijn meest glorieuze scoops uit zijn duim heeft gezogen. Kelley kon zijn gang gaan omdat hij op een goed blaadje stond bij de de topmanagers. Redacteurs die vragen stelden bij Kelley's betrouwbaarheid, werden aangemaand hun mond te houden.

Een waarlijk avontuurlijk leven leidde Kelley, althans op papier en in zijn scoops voor USA Today. In 2001 was hij getuige van een bomaanslag tegen een café in Israël: de sterreporter zag hoe de lichamen van drie mannen door een venster naar buiten werden gekatapulteerd en onthoofd.

Datzelfde jaar ontmoette hij een Pakistaans student die aanslagplannen tegen de Sears Tower beraamde. Vier jaar eerder had hij al een nacht doorgebracht met Egyptische terroristen.

Mooi was ook het verhaal van de Cubaanse Jacqueline. Kelley fotografeerde haar vlak voor ze in een boot stapte waarmee ze met haar zoon en zes andere mensen naar Florida zou ontsnappen. 's Anderendaags kapseisde de sloep en verdronk Jacqueline. Zo pakkend en authentiek was deze geschiedenis dat Reader's Digest haar maanden later overnam...

Alleen: de storm was er nooit geweest, de sloep was nooit gekapseisd en de opvarenden nooit verdronken. Kelley's droomvluchtelinge heet in werkelijkheid Yamilet Fernandez en ze leeft. Toen Kelley haar fotografeerde, werkte ze in het hotel waar hij verbleef. Haar vlucht was van A tot Z gefantazeerd.

Kelley - voor zijn unieke reportages vijf keer genomineerd voor de prestigieuze Pulitzer Price – liep pas begin 2004 tegen de lamp. Eind 2003 was er al een schandaal geweest bij de New York Times waar reporter Jayson Blair nieuwsverhalen verzonnen bleek te hebben.

In de nasleep van die affaire belandde er een anonieme klacht over Kelley bij USA Today. En eindelijk ging er bij die krant een licht branden. Ze stelde een onderzoeksteam aan, met onder meer drie journalisten-veteranen, die Kelley's verzamelde werk uitplozen, 70 betrokkenen interviewden en Kelley zelf gedurenden 20 uren op de rooster legden. Het rapport van het onderzoeksteam telt 28 pagina's. Het pleit voor USA Today dat de krant het rapport op donderdag 22 april bijna integraal op zijn website publiceerde (zie URL).