arch/ive/ief (2000 - 2005)

Het BRussels Tribunaal in de buitenlandse pers : Egypte
by Marc-Antoon De Schryver Thursday, Apr. 15, 2004 at 2:53 PM
marcantoontje@hotmail.com

In een bepaalde Egyptische pers krijgt het BRussels Tribunaal een respons die in BelgiE zelf om ideologische en economische redenen 'onmogelijk' is.

Beschrijving

Vier volle bladzijden trekt het Engelstalige Al-Ahram Weekly uit, in de vorm van interviews. Behalve het gesprek van Lieven De Cauter met Jacques Derrida (zie deze site), zijn er interviews met Lieven De Cauter zelf, met de Iraakse filmmaakster Hana El-Bayaty (wiens film 'On Democracy in Iraq' in Brussel vertoond wordt), met Immanuel Wallerstein en met Jim Lobe. Vanaf 19.00 GMT vandaag ook te lezen op weekly.ahram.org.eg

Commentaar

Het is niet de eerste maal dat Al-Ahram bewijst een blad te zijn dat plaats maakt voor grondige en kritische analyses van het wereldgebeuren, EN voor tastende formuleringen van globale alteratieven (bijvoorbeeld de gastbijdragen van Samir Amin, Nawal El Saadawi en talloze anderen, de 4 pagina's gewijd aan het WSF in Mumbai,...). Dit alles paradoxaal genoeg ondanks het feit dat dit een 'regeringsblad' is. Maar het is wellicht net omdat dit blad hierdoor niet afhankelijk is van 'de markt' om te overleven (en dus niet onderhevig aan de verarmende effecten van een enge winstlogica), dat het in staat is om dit soort lange en deglijke teksten te publiceren waarvoor in, bijvoorbeeld, onze "onafhankelijke kwalitaitsdagbladen" geen plaats meer is. Ik zal nooit beweren dat de greep van het Moubarak-regime op Al-Ahram geen desastreuze gevolgen heeft voor de kwaliteit van het blad: kritiek op de president is taboe, en meer algemeen ontbreekt in de berichtgeving over Egypte zelf de kritische toon die de artikels over het buitenland kenmerkt. Ook moet de relatieve vrijheid die het Engelstalige Al-Ahram van Moubarak krijgt (vrijheid die groter is dan die van haar Arabischtalige naamgenoot) gezien worden in het licht van de pijnlijke waarheid dat dit blad in een land waar de helft van de bevolking analfabeet is en/of onder de armoedegrens leeft, niet zo snel een revolutie zal ontketenen.

Hoe dan ook echter vinden we in een vergelijking van Al-Ahram Weekly met De Standaard of De Morgen een zoveelste illustratie van hoe marktlogica enerzijds en onafhakelijkheid en kwaliteit anderzijds elkaar uitsluiten.