arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zaterdag 17 april info Baskenland
by Baskenland Informatie Centrum Saturday, Apr. 10, 2004 at 4:37 PM
baskinfo@xs4all.nl 0031302314596 Postbus 2884 3500 GW Utrecht

Zaterdag 17 april volkskeuken en info-avond in Brugge over Baskenland

Zaterdag 17 april vanaf 19u
in de Zandberg, Assebroek (Brugge)

Veganistische Volkskeuken
+ Infoavond over de onafhankelijkheidstrijd en repressie in het Baskenland!!!

Uitleg wordt gegeven door het Baskenland Informatie Centrum (Utrecht, http://www.baskinfo.org), met videobeelden op groot scherm en ook 2 Basken worden zelf aan het woord gelaten. Er zal uiteraard ook plaats zijn om vragen te stellen en te discussiëren. INTERESSANT WORDT HET ZEKER. Stuur dit bericht gerust door...

Het grootste deel van de Baskische bevolking verlangt erkenning van het zelfbeschikkingsrecht. Men wil af van de onderdrukking door de Franse en Spaanse staat, die samen bijna 700 Baskische politieke gevangenen opgesloten houden en zorgen voor meer dan 2000 politieke vluchtelingen. De meerderheid van de Baskische bevolking wil het recht hebben haar eigen toekomst te bepalen.
Om de heilige eenheid van de Spaanse staat te waarborgen is in het ‘Spaanse deel’ van Baskenland een vorm van politieke apartheid ingevoerd. Politieke activisten worden opgepakt, gemarteld en zonder proces jaren vastgehouden. Organisaties die streven naar onafhankelijkheid worden verboden en zo buiten het politieke proces geplaatst. Baskische kranten worden gesloten, de redacteuren opgesloten en gemarteld.
Het ‘Franse deel’ van Baskenland wordt niet eens erkend en voert al eeuwen tevergeefs campagne voor de vorming van een eigen departement. Frankrijk werkt volop mee aan de Spaanse! onderdrukking van de onafhankelijkheidsbeweging.
Zo criminaliseren de Spaanse en Franse staat alle steun voor een rechtvaardige, linkse, onafhankelijke Baskische samenleving. Ook in België is de berichtgeving van de reguliere media allesbehalve objectief en slikken ze meestal voor zoete koek al wat hen door de Spaanse ambassade of media wordt aangereikt. Deze infoavond dient dan ook om eens het verhaal te laten horen van een andere kant.

http://www.baskinfo.org