arch/ive/ief (2000 - 2005)

Holebi’s opnieuw de straat op met uitgebreid eisenplatform
by yvan Wednesday, Apr. 07, 2004 at 7:26 PM
yvan.brys@skynet.be Stadspark, Antwerpen

Op zaterdag 22 mei komen holebi’s (homo’s, lesbiennes en bi’s) naar jaarlijkse gewoonte op straat tijdens een kleurrijke optocht in Brussel. Het geactualiseerde eisenplatform schetst de diverse vormen van discriminatie waar holebi’s nog mee te maken krijgen. Het platform bestaat uit vier luiken: Federale, Vlaamse en lokale overheid en een luikje rond solidariteit. Meer info op de website, we geven hier de tekst van het eisenplatform.

De voorbije jaren is er in België belangrijke vooruitgang geboekt bij het wegwerken van vooroordelen en het bevorderen van gelijke rechten voor holebi’s. In december 2002 werd de anti-discriminatiewet goedgekeurd en op 30 januari 2003 werd het huwelijk opengesteld voor paren van gelijk geslacht.

Beide wetten zijn belangrijk, maar er is daarnaast nog veel werk. Daarom blijft de holebi-beweging ijveren voor een actief gelijke-kansenbeleid op alle bestuursniveaus en voor een regelgeving die rekening houdt met de diversiteit die er bestaat in samenlevingsvormen. Verder blijven we solidair met diegenen die ijveren voor gelijke rechten voor holebi’s daar waar die rechten nog veraf zijn.

Federale overheid

1 kinderen in een holebigezin
Het krijgen, adopteren en opvoeden van kinderen door holebiparen moet bij wet worden erkend.
Voor kinderen die opgroeien in holebi-gezinnen en die niet geadopteerd kunnen worden, bijvoorbeeld omdat het kind nog andere ouders heeft, moet er een juridische omkadering komen van de band tussen kind en zorgouder (onder meer betreffende erfrecht, onderhoudsgeld, zorg en vertegenwoordigingsbevoegdheid) zodat de band tussen kind en zorgouder kan versterkt worden zonder dat evenwel de band met de oorspronkelijke ouders wordt verbroken.

2 internationale erkenning huwelijk voor holebi's
In het nieuwe wetboek van internationaal privaatrecht dient wettelijk te worden verankerd dat het huwelijk voor partners van gelijk geslacht mogelijk is wanneer minstens één van de toekomstige echtgenoten Belg is of zijn gewone verblijfplaats in België heeft.

3 antidiscriminatiebeleid
De federale overheid moet ervoor zorgen dat de antidiscriminatiewet consequent wordt toegepast. Dit betekent onder meer voldoende middelen voorzien voor het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en de door haar erkende discriminatiemeldpunten die over de naleving van de antidiscriminatiewet moeten waken.

4 strafrechtelijk beleid
De bepalingen over ontucht en openbare zedenschennis in het strafwetboek dienen aangepast te worden zodanig dat ze niet meer misbruikt kunnen worden bij het strafrechtelijke of politionele beleid om seksualiteitsbeleving tussen instemmende seksuele meerderjarigen van gelijk of van verschillend geslacht direct of indirect aan te pakken of te bestraffen.

5 Europa
De federale overheid moet er op Europees vlak voor zorgen dat de Europese kaderrichtlijn inzake gelijke behandeling op de werkvloer op alle maatschappelijke domeinen van toepassing wordt en niet enkel op het domein van arbeid en beroep.

Vlaamse overheid

6 een geïntegreerd Vlaams gelijkekansenbeleid
De Vlaamse overheid moet het gelijke-kansenbeleid voor holebi's verder uitwerken op al haar bevoegdheidsdomeinen, in het bijzonder: Onderwijs, Welzijn, Gezondheid, Jeugd, Ouderen en Allochtonenbeleid. Dit beleid moet een bekommernis zijn van de hele regering en moet bewaakt worden door de minister bevoegd voor Gelijke Kansen.
De Vlaamse overheid moet zorgen voor een structurele ondersteuning van de niet-commerciële holebi-verenigingen en ze moet middelen vrijmaken voor sensibiliseringsacties, structurele maatregelen en wetenschappelijk onderzoek in verband met holebiseksualiteit.

7 objectieve informatie over holebiseksualiteit in het onderwijs
Het thema holebiseksualiteit moet deel uitmaken van de ontwikkelingsdoelen en het leerplan van het basis-, secundair en hoger onderwijs. De onderwijskoepels en schoolgemeenschappen dienen individuele leerkrachten stimulansen te geven om een cultuur van openheid te creëren rond het holebi-zijn van leerlingen en leerkrachten. Met duidelijke communicatie vanuit de overheid en de schoolgemeenschappen kan een brede maatschappelijke aanvaarding en een attitudewijziging komen in alle netten en op alle niveau's van het onderwijs.

8 een volwaardig en geïntegreerd gezondheidsbeleid voor holebi's, met specifieke aandacht voor deskundige hulpverlening en preventie van hiv en soa
Iedereen heeft recht op ondersteuning van zijn/haar seksuele gezondheid, die rekening houdt met iemands leefstijl, identiteit, seksuele geaardheid of hiv-status. De gezondheidszorg moet voorzien in zorg en continue hiv- en soa-preventie , met specifieke deskundigheid omtrent homoseksualiteit. Organisaties die de seksuele gezondheid van holebi's promoten (via hiv- en soa-preventie, counseling en hulpverlening) moeten billijk ondersteund worden. De overheid en de farmaceutische industrie moeten voor iedereen beschikbare en betaalbare aids-medicatie garanderen. De overheid moet zorgen voor gratis vaccinatie tegen hepatitis-B voor mannen met homoseksuele contacten.

Lokale overheden

9 een gelijkekansenbeleid in iedere stad, gemeente of provincie
Iedere stad, gemeente of provincie moet een beleidsverantwoordelijke (schepen of bestendig gedeputeerde) aanstellen die expliciet verantwoordelijk is voor het lokale holebi-gelijke-kansenbeleid.
Iedere stad, gemeente of provincie moet een holebi-gelijke-kansenbeleid uitwerken dat erop gericht is de discriminatie van holebi's door de inwoners en het personeel van de gemeente, stad of provincie te voorkomen, de zelforganisatie van holebi's te ondersteunen, de zichtbaarheid van holebi's in de gemeente, stad of provincie te vergroten en de vanzelfsprekendheid van holebiseksualiteit te vergroten

Solidariteit

10 internationale solidariteit
Alle personen die wegens hun seksuele geaardheid van hun vrijheid beroofd, vervolgd, veroordeeld of gefolterd worden, moeten internationaal erkend worden als politiek gevangene.
Seksuele geaardheid moet erkend worden als grond om asiel te verkrijgen.
Alle teksten, verdragen of internationale richtlijnen die discriminatie verbieden moeten seksuele geaardheid expliciet opnemen als ongeoorloofde discriminatiegrond.
De overheden moeten de gelijke behandeling van holebi's meenemen in onderhandelingen en contacten met landen waar holebiseksualiteit nog strafbaar is of vervolgd wordt.

11 solidariteit met holebi's binnen geloofsgemeenschappen
De holebibeweging is solidair met iedereen die ijvert voor de erkenning van een volwaardige seksualiteitsbeleving van holebi's door hun geloofsgemeenschappen of levensbeschouwelijke verenigingen .

12 solidariteit met andere groepen
Elke vorm van discriminatie moet worden bestreden. Daarom ondersteunen holebi's de strijd tegen elke vorm van discriminatie op basis van onder meer geslacht, afkomst, leeftijd, handicap, ziekte, serostatus, seksuele geaardheid of genderidentiteit.