arch/ive/ief (2000 - 2005)

VN: Voorlopig geen erkenning van homoseksualiteit als grondrecht
by yvan Tuesday, Mar. 30, 2004 at 7:34 PM
yvan.brys@skynet.be

Het voorstel om (homo)seksualiteit toe te voegen aan een lijst met categorieën die onder bescherming van de Verenigde Naties valt, is onder druk van het Vaticaan en verschillende moslimlanden, onder leiding van Egypte, van tafel geveegd. Het is al het tweede jaar op rij dat de motie het niet redde in de commissie mensenrechten van de VN.

Het voorstel werd deze keer door Brazilië naar voren geschoven en het had de steun van bijna alle Europese landen en Canada. Toen duidelijk werd dat het Vaticaan en meerdere Arabische landen niet van plan waren het voorstel aan te nemen, liet Brazilië de motie vallen. Een lid van het Europese Parlement noemde deze oppositie ‘de onheilige spil’.

Europarlementslid Michael Cashman, zelf homo, liet zijn afkeuring blijken in niet mis te verstane bewoordingen: “Miljoenen mensen over de hele wereld worden gevangen genomen en gemarteld of worden het slachtoffer van geweld en discriminatie omwille van hun seksuele geaardheid. Voor de tweede keer op rij is de VN niet bij machte geweest om deze discriminatie de kop in te drukken.” Hij verweet de VN in gebreke te blijven bij de aanpak van het voortdurend schenden van de mensenrechten als het over iemands’ seksuele voorkeur gaat. Hij vervolgde: “Het Vaticaan en de conferentie van Islamitische landen zouden zich diep moeten schamen. Hun geloof heeft ze gereduceerd tot een riool van intolerantie en discriminatie.”

Ter ondersteuning van de Braziliaanse resolutie waren er nochtans 40.000 handtekeningen ingezameld. Die zouden door ILGA (International Lesbian and Gay Association) op 2 april overhandigd worden aan de Australische ambassadeur en voorzitter van de mensenrechtencommissie van de VN, Mike Smith. De ILGA is een koepelorganisatie van 400 nationale en internationale organisaties die zich inzetten voor gelijke rechten voor holebi's en transseksuelen.

Dezelfde ‘onheilige spil’ verzet zich ook tegen het voorstel van secretaris-generaal Koffi Annan om homoseksuele koppels bij de VN-werknemers dezelfde voordelen te geven als getrouwde heterokoppels.

Bron: Pinkwave