arch/ive/ief (2000 - 2005)

Brusselse bende lokt homo’s naar park
by yvan Tuesday, Mar. 30, 2004 at 7:14 PM
yvan.brys@skynet.be

De Brusselse politie heeft een bende opgerold die minstens tien overvallen op homo’s op haar kerfstok heeft. Een van de bendeleden lokte via het internet homomannen naar een park in Sint-Jans-Molenbeek of Sint-Aghatha-Berchem voor een seksdate, waar het slachtoffer dan werd overvallen door de andere bendeleden.

Op de chatsite van Caramail.com zocht een bendelid contact met homo’s die een afspraakje wilden. Het slachtoffer werd steevast uitgenodigd om naar de ingang van een park in Molenbeek of Sint-Agatha-Berchem te komen. Het ‘koppel’ wandelde het park binnen waar het slachtoffer dan werd overvallen door de overige bendeleden. Onder bedreiging van nepgeweren, messen en knuppels, maakte de daders zich meester van bankkaarten, geheime codes, telefoon en autosleutels. Soms werd ook fysiek geweld gebruikt. Terwijl twee daders bij hun slachtoffer bleven, plunderden de andere medeplichtigen de bankrekening van het slachtoffer. Ze bleven onderling in gsm-contact om na te gaan of de geheime codes wel klopten. Daarna bedreigden ze hun slachtoffer om vooral niet naar de politie te stappen.

De politie kwam op het spoor van de bende nadat een van de slachtoffers in november 2003 zijn verhaal deed. De speurders ontdekten dat de bende al meerdere overvallen had gepleegd en dat ze daarbij steeds dezelfde werkwijze hanteerden. Onderzoeker Guy Blondeel van de Brusselse politie meent dat homo’s meestal gemakkelijke slachtoffers zijn, omdat overvallers er meestal van uitgaan dat ze geen tegenreactie hoeven te verwachten. Daarbij speelt de angst van de slachtoffers om hun seksuele geaardheid bekend te maken een grote rol. ”Logisch dat een getrouwde man niet trots is om te melden dat hij naar homo’s op zoek is op het internet. En nog minder dat hij overvallen werd tijdens een nachtelijke date met een wildvreemde in een stadspark”, zegt Blondeel. Men heeft dus niet alleen naar de bendeleden moeten zoeken, maar evengoed naar de slachtoffers.

De spilfiguur van de bende is een minderjarige. Hij is samen met een andere minderjarige in de gesloten instelling van Everberg geplaatst. Twee andere minderjarigen zijn vrijgelaten. Vier meerderjarigen zijn aangehouden. De politie roept andere slachtoffers op zich te melden.

Bron: De Morgen/ Pink Wave