arch/ive/ief (2000 - 2005)

Het Brussels Tribunaal op zoek naar rechtvaardigheid
by christophe callewaert Tuesday, Mar. 30, 2004 at 5:02 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL --Toen Lieven De Cauter het fameuze rapport van de Project for the New American Century onder ogen kreeg, aarzelde hij geen moment. Aan de vooravond van de oorlog in Irak lanceerde hij een petitie die prompt door 500 kunstenaars, schrijvers en intellectuelen werd ondertekend. Helemaal bovenaan in punt één eisten de ondertekenaars de oprichting van een tribunaal om de echte beweegredenen voor de oorlog te achterhalen.

“Heel snel zijn we rond de tafel gaan zitten met enkele culturele instellingen om de plannen concreet te maken. We konden ook meteen rekenen op de steun van een regenboogcoalitie met heel diverse bewegingen als 11.11.11, la Ligue des Progressistes Juifs en enkele Arabische organisaties. Die verscheidenheid is belangrijk omdat wij geen positief politiek programma willen. De commissie is vrij om een aantal aanbevelingen te formuleren, maar het gaat ons in de eerste plaats om de aanklacht en het onderzoek. De wereld publieke opinie is uiteindelijk de enige rechter in deze zaak.”

Grote voorbeeld voor De Cauter en co is het Russell Tribunaal uit 1966 waarin twee van de grootste intellectuelen van die tijd, Bertrand Russell en Jean-Paul Sartre, de handen in elkaar sloegen om de oorlogsmisdaden in Vietnam aan de kaak te stellen. Op een netwerkvergadering van de Bertrand Russell Peace Foundation in juni 2003 werd besloten om in verschillende wereldsteden een sessie te houden over een specifiek thema en de reeks af te sluiten met een hearing in Istanboel.

Saddam
Volgens Lieven De Cauter kostte het bijzonder weinig moeite om een pak grote namen te overtuigen om deel te nemen aan het tribunaal. Het lijstje deelnemers is inderdaad indrukwekkend. Lieven De Cauter: “In de jury hebben we onder meer Nawal El Sadaawi, feministe en schrijfster van de bestseller 'De gesluierde Eva'. Haifa Zangana komt ook. Zij zat in het verzet tegen Saddam Hoessein. Als iemand ons zegt dat we te pro-Saddam zijn dan laten we haar even de stem verheffen. We hebben ook Denis Halliday, de VN-verantwoordelijke voor Irak die ontslag nam toen hij zag hoe desastreus de gevolgen van de economische sancties waren.”

Woensdagavond 15 april wordt het startschot gegeven met de opening van de culturele happening die het Brussels Tribunaal begeleidt. Op dag één en twee mogen de getuigen en de experts hun zeg doen. Zaterdag wordt het Tribunaal afgesloten met het voorlezen van de conclusies en een culturele show.