arch/ive/ief (2000 - 2005)

Putain putain: dubbeldebat over Europa in De Vooruit
by christophe callewaert Tuesday, Mar. 23, 2004 at 5:19 PM
christophe@indymedia.be

De Gentse Vooruit zet zijn deuren open. Voortaan is er ook plaats voor thema's die buiten het strikt artistieke parcours vallen. Deze week is er ondermeer i.s.m. Attac een debat over Europa dat zeer de moeite waard lijkt.

Met het programma Toestanden wil kunstencentrum De Vooruit de actualiteit naar binnen halen. Of zoals ze het zelf verwoorden op hun site:
“In TOESTANDEN primeert de actualiteit (cultureel, politiek, economisch-maatschappelijk) en worden thema’s uitgediept die normaliter buiten het puur artistieke parcours vallen, krijgen mensen de tijd om een zin af te maken, duren documentaires langer dan drie minuten en wordt de controverse niet geschuwd.”

Deze week helpt De Vooruit haar bezoekers om geëngageerd te drinken. Voor elke pint of glas dat u in de week van 20 tot 25 maart in het kafee bestelt, geeft Vooruit 10 cent aan de Trainstoppers om de proceskosten mee te dragen. Het proces tegen de 11 activisten die vorig jaar een trein met Amerikaans legermateriaal tegenhielden is uitgedraaid op een flinke overwinning voor de vredesbeweging. De rechter volgde de advocaten van de 11 activisten en verklaarde dat de actie inderdaad een politieke misdaad was waarvoor hij niet bevoegd is. Maar ondertussen zitten de activisten wel met de proceskosten opgescheept.

"De mensen zijn murw geslagen. Kent ge dat? Ge krijgt een vuistslag in je gezicht en de eerste minuten weet ge niet waar ge het hebt. Alles draait voor uw ogen. Pas na een tijdje begint het tot u door te dringen wat er gebeurd is."
Eveneens deze week kan je de installatie van toneelgroep De Queeste over het sociaal bloedbad bij Ford Genk nog eens bewonderen. Eén citaat (dat trouwens van deze site werd geplukt) en vele beelden van de sociale onrust.

En op donderdag 25 maart is er dan Putain ! Putain ! Een dubbeldebat over Europa georganiseerd door Attac-Vlaanderen en met onder meer Bernard Cassen (dir-gen. van Le Monde Diplomatique), Francine Mestrum (auteur van Armoede en Globalisering) en Jaap Kruithof. Een eerst debat over "de Europese instellingen en de europese grondwet" begint om 8u00. Om 21u45 volgt een tweede debat over "Europa en de sociale rechten". De toegang is gratis.

Klik hier voor meer info over Putain Putain