arch/ive/ief (2000 - 2005)

SABENA zindert nog altijd na
by raf verbeke Sunday, Mar. 21, 2004 at 3:21 PM
carineraf@pandora.be 0497/23.07.60.

In Het Volk verscheen volgend artikel

"Gisterochtend heeft de wasserij Horeca Serve uit Zedelgem (60 werknemers) de boeken neergelegd bij de rechtbank van koophandel in Oostende. Het bedrijf is het slachtoffer van de moordende concurrentie in de sector en van het failliet van Sabena.

,,Ik vind het spijtig dat voor onze problemen niet zoveel aandacht is als voor die van de ontslagen Sabena-werknemers", zegt délégué Patrick Vlaeminck van Horeca Serve. (...) Wij zijn hooguit met zestig. Onze problemen zijn dezelfde, maar zij krijgen meer aandacht dan wij."

Horeca Serve had sinds vorige zomer al een gerechtelijk akkoord. Daardoor komt het nieuws van het faillissement niet als een verrassing bij het personeel. Maar de stemming is bedrukt. Het is bang afwachten of en door wie het bedrijf zal worden overgenomen. Omdat ze sector klein is, hoopt men binnen hooguit enkele weken al een overnemer te zullen vinden.

,,We hadden voor Sabena 98 miljoen frank (25.000 euro) geïnvesteerd", zegt zaakvoerder Roger Vermeersch. ,,Als je zo'n klant aanneemt, moet alles in orde zijn. Sabena vertegenwoordigde 60 procent van onze winst. Wie had gedacht dat Sabena failliet ging gaan, nadat ze al 34 jaar verlies hadden gemaakt? Sabena was een snelweg voor ons. De klanten die in de plaats kwamen, waren veel kleiner. Soms hadden ze slechts 30 kilo was en waren ze niet thuis als het werd besteld."

De horeca is een krimpende markt voor wasserijen. Er is veel minder aandacht voor schoon tafellinnen als vroeger. Bovendien is de concurrentie moordend. Enkele eurocenten verschil voor het wassen van een servet of een bedlaken kan voor een groot hotel een verschil maken. ,,Naar de kwaliteit wordt niet meer gekeken. Als het maar op papier klopt", sneert Roger Vermeersch.

Marc Vandenberghe, secretaris van ACV-Textura beaamt dat. ,,Er zijn nu wasserijen op de markt die zelf niet meer wassen", zegt Marc Vandenberghe. ,,Ze nemen de vuile was aan van hotels en restaurants en gaan dan zelf op zoek naar een wasserij die het wil doen voor de gevraagde prijs. De bazen nemen het werk aan om hun machines te laten draaien en hun mensen werk te geven. Maar in feite is het dumping."

,,En dat ze het niet steken op de lonen", zegt Marc Vandenberghe. ,,Het gaat om ongeschoolde arbeid. Het uurloon is 8 euro. Bruto, hè. Dat zijn maandwedden tussen 900 en 980 euro. (..) Omdat de zomer hoogseizoen is, is er voor de arbeiders in de wasserijen geen vakantie."