arch/ive/ief (2000 - 2005)

Filippijnen actueel 18/03/04 - Guingona steunt FPJ
by Filippijnengroepen Belgie Thursday, Mar. 18, 2004 at 1:02 PM
fgb@intal.be

INHOUD: VERKIEZINGEN: VP TG steunt FPJ; ERAP: Toch onder huisarrest?; VROUWEN: Advertentie promoot pedofilie; IRAK: Filippijnse soldaten blijven; GGO’s: Tast Bt-maïs de gezondheid aan?; MIGRATIE: Nr.1 dokter gaat naar de VS als verpleger

VERKIEZINGEN: VP TG steunt FPJ

Vice-president (VP) Teofisto Guingona (TG) heeft zich volledig achter de belangrijkste presidentskandidaat van de oppositie geschaard, de filmakteur Fernando Poe, Jr. (FPJ). Guingona trad vorig jaar af als voorzitter van de meerderheidspartij toen presidente Gloria Macapagal-Arroyo bekendmaakte dat ze kandidaat was in de aanstaande presidentsverkiezingen van mei. Eerder werd hij door Arroyo aan de kant geschoven als buitenlandminister wegens zijn verzet tegen de militaire interventie van de VS. Guingona lag nochtans aan de basis van de protesten die in 2001 ex-president Estrada tot aftreden dwongen en Arroyo aan de macht brachten. Volgens de peilingen wordt het een nek-aan-nek race met een lichte voorsprong voor FPJ en zijn kandidate voor het vice-presidentschap, senatrice Loren Legarda.

Arroyo wordt er intussen van beschuldigd om overheidsgeld te misbruiken voor haar verkiezingscampagne. Ze deelt nu aan een sneltempo lidkaarten uit van de openbare ziekteverzekering waarop haar foto prijkt. Overal duiken nu ook straatvegers op met haar naam breeduit op de rug. En dat alles natuurlijk op kosten van de belastingbetaler.

ERAP: Toch onder huisarrest?

Ex-president Estrada, die verondersteld wordt om gevangen te zitten tijdens het proces tegen hem, mag zijn vrije tijd doorbrengen op zijn buitenverblijf. Dat werd onlangs bekendgemaakt en door presidente Arroyo bevestigd. Er was echter grote verontwaardiging over deze voorkeursbehandeling voor de ex-president. Vermoedelijk tracht Arroyo Estrada op deze manier te sussen om niet tussen te komen tijdens de verkiezingscampagne. De advocaten van Plunder Watch smeerden haar dan meteen een proces aan de broek voor deze onrechtvaardige voorkeursbehandeling.

“PGMA, Defensor, Ebdane and several others Charged before Ombudsman” in Indymedia Quezon City
http://qc.indymedia.org/news/2004/03/238.php

VROUWEN: Pedofilie in advertentie

Duizenden vrouwen en mannen kwamen op straat op 8 maart, de internationale vrouwendag. Gabriela, de nationale federatie van vrouwenorganisaties, riep de vrouwen op om zich te organiseren en op te komen voor sociale veranderingen. De organisatie lanceerde ook een campagne tegen geweld op vrouwen en kinderen.

Gabriela is ook een campagne gestart om een advertentie voor sterke drank te laten verbieden. De slogan van de advertentiecampagne klonk letterlijk vertaald: “Heb je er al eens één van 15 geproefd?” De fabrikanten van de drank beweerden dat de slogan verwees naar het aantal jaren de brandy gerijpt had. Ze waren zich naar eigen zeggen niet bewust van een dubbele bodem.

“GABRIELA Greetings on the occasion of International Women's Day” in Indymedia Quezon City
http://qc.indymedia.org/news/2004/03/237.php
“Pictures of International Women's Day 2004” in Indymedia Quezon City
http://qc.indymedia.org/news/2004/03/239.php
“Adboard responds to Gabriela, orders pull-out of offensive brandy ad” in Indymedia Quezon City
http://qc.indymedia.org/news/2004/03/225.php

IRAK: Filippijnse soldaten blijven

Wat er ook gebeurt, de Filippijnense soldaten die deel uitmaken van de bezettingsmacht zullen in Irak blijven als het van Presidente Arroyo afhangt. Die uitspraak deed ze als reactie op de aankondiging van de nieuwe Spaanse eerste minister dat zijn land hun soldaten zal terugtrekken uit bezet Irak

“One Year After the U.S. War Against Iraq: Crumbs for Asia’s Finest Puppet” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/4-7/4-7-puppet.htm
“Bush and Arroyo: Big Brother, Little Sister” door Aziz Choudry in Scoop
http://www.scoop.co.nz/mason/stories/HL0403/S00085.htm

GGO’s: Tast Bt-maïs de gezondheid aan?

Een Noorse onderzoeker heeft antistoffen tegen Bt-maïs aangetroffen in bloedstalen van 38 Filippino’s die in de provincie South Cotabato vlakbij een veld met deze genetisch gemanipuleerde maïs wonen. De stalen werden genomen nadat verschillende leden van de gemeenschap kloegen over gelijkaardige symptomen sinds het de nieuwe maïs van Monsanto werd gezaaid. Hoewel een oorzakelijk verband daarmee nog niet bewezen is, dringt verder onderzoek zich op, vindt de alliantie Resistance and Solidarity Against Agrochemical Transnational Corporations (RESIST).

“Filipino islanders blame GM crop for mystery sickness” in The Guardian
http://www.guardian.co.uk/international/story/0,3604,1160600,00.html
“Independent Probe Shows Bt-Corn has Human Costs” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/4-7/4-7-btcorn.html
“Agriculture Execs Pressed to Suspend BT-Corn Commercialization” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/4-6/4-6-btcorn.html

MIGRATIE: Nr. 1 dokter gaat naar de VS als verpleger

Elmer Reyes Jacinto, de nummer 1 in de recente staatsexamens voor dokters, vertrekt stante pede naar de VS. Dat is op zich geen nieuws want duizenden Filippijnse dokters zijn hem al voorgegaan. Deze keer echter heeft de primus van klas 2004 een contract op zak als verpleger. Jacinto heeft er geen spijt van want hij zal er veel meer verdienen dan als dokter in de Filippijnen. Gezien de grote vraag naar verpleegkundigen in de VS, is het een nieuwe trend onder Filippijnse dokters om dit als nieuwe loopbaan te kiezen.

“Health Professionals Migration and its Impact on the Philippines” door Antonio Tujan, Jr. in APRN Journal No. 6
http://www.aprnet.org/journals/6/4.htm

(Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 18/03/04)