arch/ive/ief (2000 - 2005)

Sociaal Forum van België debatteert over extreem-rechts en hoe het te bekampen
by David Dessers Thursday, Mar. 18, 2004 at 10:23 AM
david.dessers@wsf.be 02/250.12.68 Handelskaai 9, 1000 Brussel

Op donderdag 25 maart vindt er terug een algemene vergadering van het Sociaal Forum van België plaats. Ondermeer advocaat Jos Vandervelpen en Myriam Mottard zullen er een analyse maken van het aanhoudende succes van extreem-rechts in België. De centrale vraag luidt dan ook: Hoe kunnen we de antiracistische beweging een nieuw elan geven?

Even ter herinnering. Het Sociaal Forum van België is een open ontmoetings- en discussieruimte waarbinnen méér dan 200 organisaties en bewegingen samen nadenken over gemeenschappelijke campagnes en acties. Het Sociaal Forum van België probeert op die manier de dynamiek van het Wereld Sociaal Forum en het Europees Sociaal Forum ook uit te dragen in ons land. Zowat om de twee maanden vindt er een algemene vergadering plaats, die open staat voor alle geïnteresseerden.

Voor de vergadering van donderdag 25 maart staat er een open debat op de agenda over extreem-rechts en hoe het te bekampen. We zien immers dat het Front National terug voet aan de grond dreigt te krijgen in Franstalig België. Het Vlaams Blok dreigt dan weer één van de vier grote Vlaamse politieke 'stromingen' te worden. Bovendien tracht de partij om in Brussel de instellingen lam te leggen.

Om de dicsussie wat te voeden nodigden we ondermeer advocaat Jos Vandervelpen en Myriam Mottard uit. De eerste is een antifascist in hart en nieren en als advocaat betrokken bij de gerechtszaken gericht tegen het Vlaams Blok. Hij schreef ook enkele boeken over extreem-rechts. Jos zal het hebben over de situatie van het Vlaams Blok in Vlaanderen en Brussel en zal enkele pistes voor de toekomst naar voor schuiven. Myriam Mottard is verbonden aan de MRAX, de beweging tegen racisme en xenofobie. Ze zal het specifieker hebben over de situatie in Brussel en Wallonië.

Op het eerste gezicht lijkt dit allicht een zeer binnenlands thema voor de andersglobalistische beweging. Maar activisten voor een andere wereld kunnen moeilijk passief toekijken wanneer in de eigen achtertuin extreem-rechtse krachten het mooie weer gaan maken. De vraag van de avond luidt dan ook: hoe kunnen we de antiracistische en antifascistische beweging in België weer op de rails krijgen?

De algemene vergadering van het Sociaal Forum van België vindt plaats op donderdag 25 maart, om 19.00u. in de vergaderzaal van de Socialistische Mutualiteiten, Sint Jansstraat 32/38, 1000 Brussel (nabij het Sint Jansplein, op een steenworp van het Centraal Station). Er wordt simultaanvertaling voorzien. Toegang uiteraard gratis. Welkom.