arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verslag van ontmoeting met en uiteenzetting door President Arafat:
by Jeannk Wednesday, Mar. 17, 2004 at 11:56 PM
jeannk@hello.be

Van vrijdag 5 maart tot donderdag 11 maart hebben we met comac deelgenomen aan een solidariteitsdelegatie van de World Federation of Democratic Youth (WFDY) naar Palestina. Hieronder volgt een verslag van een ontmoeting die we hadden met de president van de Palestijnse Authoriteit, Yasser Arafat, op zondag 7 maart in het hoofdkwartier van de Palestijnse Authoriteit in Ramallah. Waar hij uitleg en toelichting gaf over de 2e intifada en de Israëlische bezetting.

Verslag van ontmoeti...
Jeannk.jpg, image/jpeg, 928x1001

Arafat: “Wij (de Palestijnse Authoriteit) hebben tot nu toe alle initiatieven in de richting van een oplossing voor dit conflict gesteund. Zelfs de Roadmap hebben we twee maal goedgekeurd, eenmaal toen men deze officieus kwam voorstellen en een tweede maal officieel. Israël heeft tot nu toe niet alleen geweigerd de Roadmap te implementeren, maar elk akkoord dat ze ooit met ons ondertekend hebben, is onuitgevoerd gebleven. Noch Wye, dat door Sharon zelf getekend is, noch Sharm el Sheik, noch Oslo hebben ze nageleefd.

Rabbin is vermoord geweest door dezelfde fanatiekelingen, die nu de macht hebben in Israël. De complete weigering van al deze akkoorden en de voortdurende aggressie, zoals vandaag nog in Gaza, waar 13 doden, waaronder 3 kinderen, en 83 gewonden vielen, is de situatie waar wij nu vandaag mee worden geconfronteerd. Ze vernietigen en beschadigen vluchtelingenkampen en verhogen hun militaire aggressie. Ze gebruiken F15, F16, apaches, ... en vernietigen daarmee heel onze infrastructuur. Onze beste landbouwgrond is vernietigt en 64% van onze olijfbomen ontwortelt! Waarom? Hoeveel duizenden families leefden van deze bomen?

Ook zijn er continu aanvallen op onze christelijke en islamitische heiligdommen. Herrinert u zich de commotie toen de Taliban die standbeelden wou opblazen? Wel kijk (laat foto zien van kapot standbeeld) dit is het St Maria beeld uit Bethlehem, volledig kapot geschoten. En niemand reageert? Hoe kan met dit aanvaarden? Of neem het voorbeeld van Abud waar in een grot de eerste kerk in de geschiedenis werd gebouwd, later werd deze historische kerk dan bovenop de grot gebouwd (laat foto’s zien van kerk en grot). Vandaag bestaat deze kerk niet meer, ze is opgeblazen (laat foto zien). Denk aan de bezetting van de geboortekerk in Bethlehem. Ze hebben geprobeerd die plat te branden en 2 delen, het fransiscaanse en het orthodoxe, hebben ze effectief in brand gestoken. En nu hebben ze op de historische weg tussen de geboortekerk en Jerusalem een muur gebouwd. (Laat affiche zien waarop de 3 koningen de ster naar kindje jezus volgen, maar dan plots op een muur met prikkeldraad en mitrailleurs stuiten)

Deze Berlijnse muur zal vallen, net als de vorige. Met de bouw van deze muur confisceren ze nog eens 58% van ons beste land. Al onze steden zijn kantons en ghetto’s geworden. 58% beste vrienden! Als deze muur hen moet beschermen tegen terrorisme, waarom bouwen ze hem dan niet op hun eigen land? Laat mij u er aan herrineren dat wij toegevingen hebben gedaan. Wij zijn akkoord gegaan met een Palestijnse staat op 22% van historisch Palestina, ik heb nog altijd erfgoed in Haifa en Jaffa, maar we hebben toegegeven, en nu willen ze van die 22% nog eens 58% afnemen???

U weet zeker nog wel dat de Amerikanen naar Irak zijn gegaan om uranium te gaan zoeken. Wel laat mij u dit tonen (laat 2 rapporten zien) 2 rapporten, één van een missie uit de VS en één van de EU uit Nederland, waarin zwart op wit staat dat Israël verarmd uranium tegen ons volk gebruikt, tot op de dag van vandaag. Onder ons volk ligt het aantal kankergevallen even hoog als in Hiroshima en Nagasaki en de onvruchtbaarheid blijft maar toenemen.
Ik kan uren blijven doorgaan over de dagelijkse pesterijen, vernederingen, misdaden en moorden. Recent nog de vernietiging van de Marokkaanse poort van de Al Aqsa moskee. Of hier een foto van Hebron, waar ze mensen weigeren te laten bidden in de Abrahammoskee (laat foto zien). De mensen probeerden dan op straat voor de moskee te bidden, maar ook daar werden ze weggejaagd.

Ze hebben al onze gevangenissen vernietigt, we hebben nog 1 gevangenis, die staat onder Brits/Amerikaanse controle. We moeten dus toestemming vragen om onze misdadigers op te sluiten.

De muur nam niet alleen ons beste land, nu controleren ze ook nog eens onze watertoevoer. Onze grootste waterwerken zijn in Bethlehem, ze nemen nu 82% van het water daar en de andere 18% VERKOPEN ze aan ons. Onze 2de grootste waterwerken in Tulkarem en Khalkilya worden constant ondermijnd, nu moet ik dagelijks vechten om de waterbevoorrading voor mijn volk in orde te krijgen.

Dit gebouw waar u nu zit is door de Britten gebouwd, niet alleen dit gebouw maar bijna alle britse gebouwen in al onze steden hebben ze vernietigd. Het vluchtelingenkamp van Rafa is volledig vernietigd, dat van Jenin ook grotendeels.

De oude stad van Nabloes, de thuisstad van St Jozef voor hij en zijn familie naar Egypte trokken, hebben ze vernietigd. Zelfs hun eigen Joodse heiligdommen en geschiedenis respecteren ze niet.

Wat hier vandaag gebeurt, gebeurt nergens. De minister van buitenlandse zaken van Zuid Afrika heeft mij verteld, toen hij hier op bezoek was, dat wat hier gebeurt nooit in Zuid Afrika of in eender welk ander Afrikaans land is gebeurd.

Ik had een akkoord met Rabbin, dat Israel de taksen op Palestijnse export zou innen en zou doorstorten naar de Palestijnse Authoriteit. Al onze verkoopstaksen van de laatste 42 maanden, sinds september 2000 dus, zijn geconfisceert. Onze luchthaven in Gaza hebben ze gesloten en onze zeehaven hebben ze vernietigd, de grenzen met Egypte en Jordanië zijn gesloten.

Sinds de 2e intifada tellen we 72.000 gewonden, 38% van hen is invalide, 31% is jonger dan 16 jaar. De situatie wordt onhoudbaar. Al onze infrastructuur is vernietigd. Ze vernietigen scholen en hospitalen. Zelfs een lading medicijnen die we cadeau hadden gekregen uit de EU hebben ze niet doorgelaten. Elke soort hulp wordt geblokkeerd.

Ondanks dit alles blijft ons volk overeind, ze proberen continu om ons buiten te krijgen met allerhande tactieken. Na de bezetting van de geboortekerk, ben ik akkoord gegaan om de bezetters uit te wijzen naar de EU, als zij de bezetting van Bethlehem zouden opgeven. Nu hebben ze Bethlehem weer bezet en gebieden ze ons volk om Bethlehem te verlaten. Ze bieden geld aan, aan vrijwillige emigranten, tot vandaag is nog niemand op hun aanbod ingegaan. Ik dank u voor uw aandacht en uw steun aan onze zaak.”