arch/ive/ief (2000 - 2005)

Irak, na één jaar: campagne Health NOW van start
by Bert De Belder Wednesday, Mar. 17, 2004 at 5:05 PM
bert.debelder@intal.be

Deze week wordt in Managua, Bangalore, Brussel, San Francisco, Manila en Bagdad het startschot gegeven van de internationale campagne "Health NOW", of "NO War, NO WTO, Fight for People's Health!". In een eerste fase staan vooral de gezondheidseffecten van oorlog en bezetting centraal. Vandaar ook dat de lancering van de campagne samenvalt met de internationale actiedag van 20 maart, de eerste verjaardag van de Irak-oorlog.

Op een persconferentie in de lokalen van 11.11.11 in Brussel zei Dr. Jef De Loof, de voorzitter van Artsen voor Vrede en een boegbeeld van de huisartsgeneeskunde, dat gezondheidswerkers vooral willen voorkómen. Vanuit die bekommernis spreken zij zich uit tegen oorlog en wapengeweld. De Loof hekelde daarbij speciaal de VS-strategie van "pre-emptive strike" en het ontwikkelen van nieuwe wapens die alleen maar tot nieuwe oorlogen kunnen leiden, zoals de "mini-nukes". "Welk verschil zou het maken als we het geld dat daaraan besteed wordt, zouden gebruiken voor ontwikkeling?" vroeg hij zich af.
De meeste aandacht ging naar het telefonisch gesprek met Dr. Geert Van Moorter in Bagdad, waar hij op missie is voor Geneeskunde voor de Derde Wereld. Hij meldde dat de oorlog nog voortduurt, dat hij elke nacht ontploffingen en beschietingen hoort. Heel concreet beschreef hij hoe onder de bezetting de levensomstandigheden er voor de meeste Irakezen op achteruit gaan. Door de hoge werkloosheid beschikken ze over minder inkomen. De voedselbevoorrading is niet verzekerd, de elektriciteit, de watervoorziening en de riolering al evenmin. In hospitalen, kliniekjes en apotheken is er een schrijnend gebrek aan geneesmiddelen en medisch materiaal. Van Moorter merkt geen vooruitgang tegenover de situatie tijdens de oorlog vorig jaar, toen hij ook in Bagdad was: "In het Mansour-ziekenhuis werkten toen nog twee van de drie radiografietoestellen; vandaag nog slechts één".
Cecile Harnie, een ACV-militante die onlangs twee maand in Irak verbleef, bij gewone families thuis, sloot zich daarbij aan. "Er komen wél medicatie en medische apparatuur het land binnen", vertelde ze, "maar dan beschermd door VS-tanks. De spullen gaan naar privé-hospitalen. Alleen wie geld heeft, heeft gezondheidszorg." Harnie bracht een indringende getuigenis over werkloosheid, vernederingen, aanhoudingen en verzet. "Het verzet is veel actiever en gevarieerder dan wij dikwijls denken", stelt ze. "Elke keer ik naar het stadscentrum van Bagdad reed, zag ik onderweg wel een of andere betoging of sit-in."
Dr. Colette Moulaert tenslotte, een pediater die met Dr. Van Moorter in Irak was tijdens de bombardementen vorig jaar, legde de link tussen Irak en Palestina: in beide landen zie je bezetting, werkloosheid, muren - en verzet. Als kinderarts kloeg ze aan dat wereldwijd het Amerikaans model wordt opgelegd, door oorlog en door commercialisering en privatisering, zodat heel wat dienstverlening aan de bevolking in het gedrang komt. Ze eindigde met een oproep voor de betoging tegen oorlog en bezetting, nu zaterdag 20 maart.