arch/ive/ief (2000 - 2005)

Brussels Tribunal op Nachtwacht
by Dirk adriaensens Monday, Mar. 08, 2004 at 7:07 PM
dirk.adriaensens@skynet.be

Korte inhoud van Nachtwacht 13 maart 2004 op Canvas: Eén jaar oorlog in Irak. Prof. Lieven De Cauter is de centrale gast. Hij zal er het Brussels Tribunal initiatief en de PNAC toelichten. Niet te missen !

Op 20 maart is het een jaar geleden dat de Verenigde Staten ten oorlog trokken tegen Saddam Hoessein. Aanleiding voor een discussie over het nu verder zal gaan. Want volgens professor Lieven De Cauter van de Leuvense Universiteit, bestaat er wel degelijk een plan om Amerika de werelddominantie te bezorgen. Het heeft zelfs een naam: "Project for a New American Century", een plan dat van de 21e eeuw de eeuw van Amerika wil maken en ondertekend werd door sleutelfiguren uit de Amerikaanse regering als Dick Cheney en Donald Rumsfeld. Om deze politiek aan te klagen, organiseert De Cauter, samen met een pleiade van internationale deskundigen, het BRussells Tribunaal - naar analogie met het beroemde Russell Tribunal over oorlogsmisdaden in Vietnam. Volgens De Cauter en zijn medestanders wordt het PNAC-programma in de praktijk gebracht door het "Oorlogskabinet" van de Amerikaanse president Bush. En het resultaat zijn massale schendingen van het internationaal recht, duizenden onnodige oorlogsslachtoffers, en een destabilisering van de gehele planeet op sociaal, politiek en humanitair vlak. Het plan leidt tot een ongebreidelde militarisering van de wereld, tot meerdere eer en glorie van de olie- en wapenindustrie waarmee vele Bush-medewerkers nauwe banden onderhouden. "De Amerikanen willen geen democratie in Irak en ze willen ook het terrorisme niet uitroeien", zegt De Cauter, "het is hen alleen om de wereldheerschappij te doen."
Is dit plan realiteit, of een wilde fantasie? Zijn de invasies in Afghanistan en Irak er een eerste illustratie van? Volgens De Cauter wel: "Afghanistan en Irak zijn gewoon de eerste tests voor het PNAC. Dit beleid vormt een blijvende en ernstige bedreiging voor de wereldvrede."

Het BRussells Tribunal is een burgerinitiatief dat ontstaan is in het voorjaar van 2003 uit de planetaire protestbeweging tegen de invasie van Irak. Het maakt deel uit van het World Tribunal on Iraq, een serie hearings met eindsessie in Istanbul. In de geest van het beroemde “Russell Tribunal” tegen de oorlog in Vietnam, op initiatief van de filosoof Bertrand Russell, bestaat de opdracht van het BRussells Tribunal erin een moreel oordeel te vellen omdat de kans klein is dat er daadwerkelijke juridische actie komt tegen deze oorlogslogica.

Het BRussells Tribunal zal de legitimiteit van de militaire interventie in Irak onderzoeken en meerbepaald de verantwoordelijkheid van de Project for a New American Century. De PNAC is de denktank achter het buitenlands beleid van de regering Bush, waarvan Dick Cheney, Paul Wolfowitz en Donald Rumsfeld lid zijn. Alle nuttige informatie over dit evenement kan je lezen op http://www.brusselstribunal.org.

Plaats en datum: 14-17 april 2004 in de Beursschouwburg en de Hallen van Schaarbeek.