De Ronde van 't Noord : een wijkreisverhaal - (voorlopig) slot by Edwin Delanoeye Thursday, Mar. 04, 2004 at 7:18 PM |
Een caravan tegen sociale uitsluiting van de andersglobalisten van Attac Antwerpen doorkruiste in de loop van februari 2004 de wijken van Antwerpen Noord. Verslag van de vierde week.
Donderdag, in de late ochtend, we halen de
caravan weg van voor 't Faboert. We draaien de Tulpstraat uit,
schuiven langs de lange blinde muur van John Martins en draaien de
van Kerckhovenstraat op die lui,de tramsporen glimmend in een
winters zonnetje, ligt te baden naast het Stuivenbergplein. Een
levendig plein bij warmer weer, intelligent heraangelegd in
functie van zijn gebruikers, speelbulten voor kinderen, een
omrasterd voetbalveldje voor jongeren, hoekjes met banken voor
ouderen. En tijdens de 'Zomer van Antwerpen' één
van pleintjes waar geconcerteerd wordt. De ommezwaai is er gekomen met de crisisjaren van de jaren '80. Met de inkrimping van de werkgelegenheid in de traditionele industriële sectoren en de massale jeugdwerkloosheid, waarvan de jongeren van Maghrebijnse afkomst nog meer het slachtoffer werden dan, zeg maar de doorsnee Vlaamse jongere : een structurele achterstelling die ook tijdens de jaren '90, de jaren van groei, toen het allemaal 'iets beter ging', niet is aangepakt. En ondanks alle mogelijke 'diversiteitsambtenaren' die tegenwoordig allerlei diensten bevolken, komt daar weinig tot geen verandering in. De 'arbeids'-markt houdt niet van diversiteit, surtout de Vlaamse niet, zoals onlangs bleek uit een studie die te lezen stond in Vacature. Een significant verlies aan economisch potentieel, wordt er in datzelfde artikel aan toegevoegd. En bovenal, de arbeidsmarkt is gewoon veel te krap. De markt houdt zich niet bezig met jobcreatie : daar heb je een beleid voor nodig. In de arbeiderswijk die de Seefhoek was, en nog
steeds voor een stuk is, zijn zich de laatste jaren andere groepen
mensen komen vestigen, nieuwe Belgen, mensen zonder papieren,
mensen met tijdelijke papieren… Met betrekking tot.
werkgelegenheid en huisvesting zijn er geen maatregelen genomen om
zowel de daar gesettelde bewoners als de nieuwkomers vooruit te
helpen : een gebrek aan beleid, symptomatisch voor de stad en
deels voor het hele Vlaamse gewest. Zo vertelde ook één van de Faboert-medewerkers het, gisteren en de dagen voordien. Zelf, vader van 3 kinderen en het niet breed hebbend, zoekt hij een ruimere woonst in de buurt. Hij wil hier blijven wonen, houdt van deze buurt. Maar hij vindt niks naar zijn budget, weet dat er in hoekjes van Merksem nog wel ruime, goedkope appartementen te vinden zijn, maar ja, weg uit de buurt, nee, dat wil hij niet. De stelling van Wim De Weerd van 'PSC Open Huis' gisteren, dat er dringend nood is aan sociale huisvesting in Antwerpen Noord lijkt hiermee nogmaals gestaafd. Vrijdag en we doen weer 't Sint Jansplein aan : pamfletten uitdelen, praatjes slaan. De caravan staat op een zee van plaats tussen enkele marktwagens en ik krijg een boete voor foutief parkeren. Ik klamp de dienstdoende agent aan en die stuurt me door naar een officier. Geen geëmmer deze keer over toelatingen : na een kort, vriendelijk gesprek wordt de boete verscheurd, er wordt ons op dat punt niks in de weg gelegd.
Redeneringen die een kader aanbieden in relatie met de schuldenlast van Antwerpen klinken vreemd in de oren. Over die schuldenlast weet men al even weinig of minder als over Zina. Veel aanspraak of tegenspraak krijgen we niet over deze onderwerpen.
Ondertussen verontrustend nieuws op verschillende fronten. Het OCMW zal het leefloon vanaf nu pas uitbetalen op het einde van de maand i.p.v. in het begin. De 4de wereldsector trekt terecht zwaar aan de alarmbel. Een voorlopig compromis wordt gevonden. Als de betrokken leefloner er zelf om vraagt kan een deel ervan toch aan het begin van de maand uitbetaald worden. Hij/zij moet dat dan wel zelf aanvragen e.d. en de raad kàn dan de goedkeuring daartoe geven. Een procedure die het de mensen die in armoede leven nog wat lastiger maakt : bravo Mevrouw De Coninck (voorzitster OCMW) : weerom een maatregel die getuigt van een gefundeerde en gedurfde visie op de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting. DAK vzw, een werking met en rond daklozen,
BAD, actief rond spuitenruil en drugspreventie, de
Ketelpatrouille, het Gemeenschappelijk Daklozenfront
en Koevoet, zijn op deze problematiek gesprongen en klagen
de onwettelijkheid van het besluit aan. Ze richtten het meldpunt
'OCMW leefloon' op (te bereiken via het telefoonnummer 0494
807350), en vragen met aandrang, iedereen die slachtoffer wordt
van de nieuwe maatregel hen te contacteren om met de hulp van
advocaten de getroffen beslissing aan te vechten.
We zijn al maandag ondertussen en ik ga
pamfletjes bussen op den Dam. Het wordt een wandelweek want de
auto is niet beschikbaar deze week . Schoolvakantie en Ria, die de
wagen de hele tijd ter beschikking stelde, heeft een boel plannen
met de kinderen. Stappen dus en bus en tram. Veel ticketjes die ik
netjes betaal sinds ik enkele maanden geleden, het gratisprincipe
democratisch hanterend, bij de lurven gevat werd en 60 euro mocht
ophoesten. De volgende boete zou 250 euro bedragen ; ik kan
beter gaan fietsen, zelfs zonder licht kost het maar150 de eerste
keer. Er zijn weinig plekken waar je de Dammers bereikt en de twee cafeetjes op 't Damplein hebben we al enkele keren aangedaan : we parkeerden tijdens het weekend al, de caravan voor de parochiezaal, schrijven met krijt een uitnodiging op de bordzijde van ons vehikeltje en hangen ook nog enkele affiches in de gang naar de zaal.
Ondertussen wordt ook duidelijk dat na het
bibliotheek-accoord, het ACOD en de liberale vakbond ook het
sociaal akkoord over Zina hebben getekend. ''t Was de enige
oplossing', horen we in de wandelgangen, het was dit of een
veel verdergaande liberalisering van de Antwerpse
gezondheidszorg'. Woensdag en de koude verkort onze
marktbezoekjes ; koning winter besluipt stiekem onze
contreien, bereidt in alle geheim de volledige dag radiogeleuter
voor over sneeuw, sneeuw en nog es sneeuw, kleuterradio die de
luisteraar vrijdag te beurt zal vallen. Ik vertrek naar de Dam en als ik aan het sportpaleis de metro uitkom, dwarrelen de dikke vlokken om me heen, een kleine voorbode voor vrijdag. De 'playmobil'-tjes op het Damplein lijken onder hun witte vacht nu helemaal op speelgoeddieren in een grote zandbak. 20:00 uur en mensen druppelen binnen. Een 20-tal mensen, waaronder enkelen van de Afrikaanse gemeenschap die stilaan een kerngroepje beginnen vormen, zal ons publiek zijn. Slechts enkele buurtbewoners. Het is moeilijk om de mensen te bereiken, zegt 's anderendaags ook Jef Barzin, die pastoor is op de Dam. 'Het zijn toch veel oudere mensen die wij met de parochie bereiken en jullie thema's zijn nu toch niet voor de hand liggend.
Koen Caljauw, o.a. onafhankelijk districtraadslid
voor Antwerpen stad en naast andere zaken ook mee gangmaker van
het comité SOS ziekenhuizen die een volksraadpleging willen
afdwingen rond het 'Zinadossier', sluit aan bij het verhaal van
Peter. Hij stelt dat verdergaande verzelfstandiging van
verschillende sectoren van de gezondheidszorg één
van de bedoelingen van Zina is. Hij voorspelt dat tussen dit en
enkele jaren Zina nog verder opgesplitst zal worden en dat de
'winstgevende' sectoren binnen de gezondheidszorg verder
verzelfstandigd zullen worden, geprivatiseerd zeg maar. Andere
sectoren, zoals bv. de kinderpsychiatrie, die alleen maar geld
kosten, zullen in een verzelfstandigde overheidsstructuur blijven
die met een nauw omschreven enveloppe zullen moeten blijven
werken. Een, niet meer of minder, besparing ten koste van
dienstverlening aan de bevolking en zeker van die
bevolkingsgroepen die in de marginaliteit geduwd worden. Ondertussen is er hoog bezoek. Een vertegenwoordiger van Zina heeft zich tussen het publiek genesteld. Het is een gedreven jong managerstype, die met vuur het Zinaplan verdedigt. Aanvankelijk vindt ie gehoor maar naarmate er meer en meer tussenkomsten komen vanuit het publiek blijft er weinig van zijn betoog heel. Logisch ook. Naarmate het gesprek vordert voel je dat de jongeman weinig voeling heeft met de gebruikers van de ziekenzorg, met de sociale situatie waarin mensen verkeren, dat hij werkt met een soort abstracte denkbeelden over wie gebruikers zijn. Hij noemt ze op een gegeven moment ook klanten. Significant, zoals ook mensen uit de zaal opmerkten. De kern van Koen's betoog gaat erover dat steeds
meer mensen de toegang tot gezondheidszorg bemoeilijkt, tot zelfs
ontzegd wordt. En dat dat mensen zijn uit de onderbuik van de
samenleving. Het, door Koen Caljauw aangehaalde, voorval van deze
week, waarbij een zorgbehoevende vrouw, doorverwezen door een
arts, niet binnen gelaten werd en niet geholpen werd, is een
stuitend voorbeeld. De Zinaman kan daar geen afdoende antwoord op
geven. Andere reacties doorbraken de logica van de besparingsoperatie die Zina is, de logica dat de aanvaarding ervan de enige oplossing is om de verdere liberalisering in de Antwerpse gezondheidszorg tegen te gaan. 800 arbeidsplaatsen die verloren gaan - waarvan slechts 50 naakte ontslagen, sputtert de Zinaman nog tegen - weerom in de sociale sector. Het staat haaks op een mogelijke beleidsvisie waarbij de stad als motor van tewerkstelling functioneert, haaks op een mogelijke beleidsvisie om de stad, de overheid terug armslag te geven, een sociale wereldwijk opbouwen i.p.v. de verworvenheden uit de vorige eeuw, de syndicale, de democratische, de sociale, terug af te bouwen. Een moratorium op het terugbetalen van - de interesten op - de schuldenlast is een valabel en realistische alternatief en zou de stad terug de nodige financiële ademruimte geven om een opbouwend beleid te voeren i.p.v. een afbraakbeleid.
Omdat een andere wereld, een ander Antwerpen Noord mogelijk is.
|