arch/ive/ief (2000 - 2005)

Geslaagde Afrikabeurs in Gent
by Kenneth RUMES Monday, Mar. 01, 2004 at 9:43 PM
kennethrumes@hotmail.com

Het voorbije weekend vond in Gent de 3de editie plaats van de Africa Matters Happening. Deze totaalhappening trok heelwat nieuwsgierigen naar Gent.

Er hing afgelopen weekend een Afrikaans sfeertje rond St-Baafs in Gent. Djembeklanken waaien over het plein, vanuit de verwarmde tent geuren allerlei exotische smaken, de Afrikaanse spulletjes op de markt in de tent ogen kleurrijk en prachtig. In het belfort kunnen reislustigen slenteren tussen de stands van de verschillende reisorganisaties en infostands van touroperators, vliegtuigmaatschappijen, reisboeken, ...
Ook aan gezondheidszorg, reisverzekeringen en geldtransferten wordt aandacht besteed. Tevens kan men kennismaken met een aantal projecten in Afrika.
In het NTG kan men een aantal boeiende reisverslagen en lezingen volgen.
Zondagmiddag pikten wij de lezing eruit van Clive Walker, de voorzitter van de Waterberg-Biosphere en directeur van de Lapalala Wilderness in Zuid-Afrika. Hij vertelde over het gebied waarover hij waakt, dat door de UNESCO erkend werd als natuurgebied. Op een creatieve manier organiseert men daar een moderne vorm van eco-toerisme en natuurbehoud. Dankzij lokale projectontwikkeling, helpt men ook de traditionele Afrikaanse bevolking. In zijn lezing riep Clive Walker ons op om vanuit onze geïndustrialiseerde landen blijvend te bekommeren om de noden van de Afrikaan in de ontwikkelingslanden. Hij wees ons op onze verantwoordelijkheden dienaangaande. Bovendien plaatste hij in de context dat het behoud van bepaalde dier- en plantsoorten inderdaad belangrijk is, maar voor de Afrikaan, die met dagelijkse tekorten aan drinkbaar water en voedsel zit, geen punt is van primordiaal belang. In dat verband moeten we alles relativeren binnen zijn context, volgens Walker. Zijn hartverwarmende lezing werd beloond door de aanwezigen met een daverend applaus.
De binnenstad van Gent kleurde alvast 3 dagen Afrikaans. Tot op de 4de editie volgend jaar?