arch/ive/ief (2000 - 2005)

Maandag 1 maart: UITSPRAAK PROCES TRAINSTOPPERS
by Forum voor Vredesactie Thursday, Feb. 26, 2004 at 1:22 PM
forum@vredesactie.be

Toevallig of niet, gelijktijdig met de start van het Dutroux-proces verwachten we op maandag 1 maart een uitspraak in het proces van de trainstoppers. Het Forum voor Vredesactie roept iedereen op om naar het Justitiepaleis van Dendermonde te komen om uw steun te betuigen. Na het voorlezen van het vonnis is er een korte solidariteitsmanifestatie op de trappen van het Justitiepaleis.

AFSPRAAK:
Datum: maandag 1 maart
Uur: 9 uur
Plaats: Justitiepaleis, justitieplein Dendermonde
(meer info: http://www.vredesactie.be)

Toevallig of niet, gelijktijdig met de start van het Dutroux-proces verwachten we op maandag 1 maart een uitspraak in het proces van de trainstoppers.
Het Forum voor Vredesactie roept iedereen op om naar het Justitiepaleis van Dendermonde te komen om uw steun te betuigen. Na het voorlezen van het vonnis is er een korte solidariteitsmanifestatie op de trappen van het Justitiepaleis.

Op zondagavond, 16 februari 2003 hebben elf mensen, ondersteund door het Forum voor Vredesactie, gedurende drie uur een trein gestopt die richting Antwerpse haven reed. De lange goederentrein kwam van Duitsland en was gevuld met oorlogsmaterieel van Amerikaanse soldaten. In de haven zou het oorlogstuig verscheept worden naar de Golf.
In Melsele dekten burgers met een doek de seinlichten af en gebruikten eigen rode lampen om de trein het signaal te geven dat hij moest stoppen. De treinbestuurder heeft de trein tot stilstaan gebracht. Twee mensen ketenden zich vast aan de locomotief, twee aan de eerste wagon en één persoon maakte zich vast aan het stuurwiel van een legertruck die op de trein stond. Het eigen vege lijf werd ingezet om de oorlogsvoorbereidingen te stoppen. De actie verliep geweldloos en volgens de principes van burgerlijke ongehoorzaamheid: mensen namen hun verantwoordelijkheid op om te verhinderen dat tanks, legertrucks, gevechtshelikopters, pantsers,… ingezet konden worden in een nieuwe oorlog.


De 'trainstoppers' die de vredeswil van de Belgische bevolking in de praktijk brachten, kwamen op 12 januari 2004 de laatste maal voor de rechter in Dendermonde. In een overvol zaaltje werden de juridische argumentaties van de procureur en van de verdediging in het trainstoppersproces aanhoort. De advocaten van de verdediging zetten een ijzersterk pleidooi neer. Zij maakten aanhoorders erop attent dat de Neurenbergprincipes, alhoewel al meer dan een halve eeuw oud, nog steeds van toepassing zijn. Volgens deze principes dient elke burger die weet heeft van illegale oorlogsvoorbereidingen, actieve daden te ondernemen om deze te verhinderen. De wapentransporten waren niet conform het internationaal recht. Het ging hier om een noodtoestand. Als de actie dan al voor een rechtbank diende te komen, dan zou het niet voor een correctionele rechtbank, maar wel - zoals voor elk politiek 'misdrijf', voor assisen moeten komen. Als de correctionele rechtbank dan toch wil oordelen, zo pleitten de advocaten, dan is artikel 406 waar de procureur zich op beroept niet van toepassing. De wet heeft het over kwaadwillige belemmering van het verkeer. Dit slaat niet op betogingen of zoals in dit geval een volstrekt vreedzame demonstratie.
De procureur was van mening dat de internationale context helemaal niets terzake deed in deze zaak. Een vrij problematische denkpiste, gezien de op til zijnde oorlog destijds en gezien het feit dat meer dan honderd treinen vol amerikaans oorlogstuig over het nationaal grondgebied donderden.
Een uitspraak is nu gepland op maandag 1 maart 2004. Kom uw steun betuigen!

Uw steun is nodig!
Dit proces kost handenvol geld. Uw steun is meer dan welkom op reknr. 523-0403000-40 van het Forum voor Vredesactie met vermelding ‘proces trainstoppers’.
(Giften vanaf 30 euro zijn fiskaal aftrekbaar.)