arch/ive/ief (2000 - 2005)

FOSDEM - Tim O'Reilly: Open source even belangrijk als ontdekking dat aarde rond is.
by bruun db Monday, Feb. 23, 2004 at 3:59 PM
bruno@fluxx.be [picture by han@indymedia.be]

Met meer dan tweeduizend waren ze, de computergeeks die afgelopen weekend naar de Brusselse ULB kwamen afgezakt voor FOSDEM, de Free and Open Source Developers' European Meeting. Twee dagen lang woonden ze lezingen bij, wisselden ze kennis uit en verklapten ze elkaar allerlei tips 'n tricks.

FOSDEM - Tim O'Reill...
20040221_o_reily.png, image/png, 600x487

Hoewel er verschillen zijn tussen vrije en open source software, is de samenwerking tussen programmeurs voor beide immers essentieel. Bovendien mag je open source en vrije programma's aanpassen, kopiƫren en verder verspreiden. Dit in tegenstelling tot pakweg Microsoft, die zijn software in het grootste geheim ontwikkelt en ook de achterliggende code verborgen houdt.

Dat deze manier van software-ontwikkeling werkt, werd nog maar eens duidelijk tijdens de openingsspeech van Tim O'Reilly, zaterdagmorgen voor een overvolle aula. O'Reilly, de oprichter en directeur van de gelijknamige uitgever van computerhandboeken, vergeleek het belang van open source software met de ontdekking dat de aarde rond is.

"Je hoeft maar naar het internet te kijken om te zien hoe succesvol open source is," betoogde O'Reilly. "De meeste software die het internet laat draaien, is vrij of open source." O'Reilly verwees daarbij naar de zoekmachine Google of de digitale boekenwinkel Amazon die beide dit soort software gebruiken.

Hoewel vrije en open source software dus wel succesvol zijn, haalde O'Reilly toch enkele belangrijke aandachtspunten aan. "Bedrijven mogen onze software dan wel gebruiken, ze geven zelden iets in ruil. In tegendeel zelfs, ze gebruiken de controle van persoonsgegevens als een nieuwe manier om mensen aan zich te binden."

O'Reilly voegde daaraan toe dat bedrijven hun structuren zouden moeten blijven openstellen voor inbreng van buitenaf. Ten slotte gaf O'Reilly nog wat toekomstadvies mee: "We moeten ervoor zorgen dat open source zin heeft in de toekomst. Om dat te bereiken, moeten we blijven nadenken over hetgeen we doen."

Toevoeging
by dpi Wednesday, Feb. 25, 2004 at 7:54 PM

Make it just work

Naast de toespraak van Tim O'Reilly werden er door verschillende vrijwilligers een groot aantal andere toespraken. Enkele van deze toespraken, waaronder die van Robert Love over "The Linux Kernel and the Linux Desktop", kaartten problemen aan die gebruikers van de Linux momenteel ondervinden en hoe dat verbeterd kan worden. Love werkt bij voor het bedrijf Ximian welk bedrijf recent is overgenomen door Novell. Love programmeert daar aan o.a. HAL ("Hardware Abstraction Layer") welk component er voor moet zorgen dat een gebruiker makkelijk hardware kan aansturen en gebruiken. Zijn motto, make it just work, was de rode leidraad welke duidelijk maakt dat de Linux desktop dankzij o.a. zijn toevoegingen nog makkelijker wordt.

Indrukwekkende demonstratie

Er is meer aan de hand op grafisch gebied, zo bewees Denis Oliver Kropp. Na een korte, technische introductie liet Kropp een indrukwekkende demonstratie van DirectFB zien. Een geweldige performance: de zaal explodeerde onder luid geklap. Hiermee bewees Kropp dat er veel verbetert kan worden aan de huidige grafische Linux wereld. Kropp was niet de enige die dit bewees...

Overdosis

Keith Packard, een van de ontwikkelaars van Freedesktop.org (veelgebruikte afkorting: FD.o), gaf kritiek op het huidige beleid van XFree86, een belangrijk component om een grafische omgeving te draaien. Packard demonstreerde wat hij in samenwerking met andere ontwikkelaars heeft geprogrameerd en sprak over de toekomst van Freedesktop.org en de 3D wereld: een inhaalslag tov. Apple's MacOSX en een wedstrijd wie het eerste is mbt Microsoft Windows Longhorn. Met een overdosis humor bracht Packard een aantal belangrijke argumenten naar voren in zijn betoog in de hoop meer developers achter zich te krijgen die helpen met het ontwikkelingen van Freedesktop.org.

Geslaagde ontwikkeling

Samen hebben de organisatoren, sprekers en bezoekers een succesvol FOSDEM 2004 ontwikkelt. Foto's en films zijn hier te zien.