arch/ive/ief (2000 - 2005)

Hoe de Marokkaanse migranten naar België werden gelokt
by rd Monday, Feb. 16, 2004 at 9:52 PM

Deze tekst bestaat uit uittreksels van de vertaling van de brochure " Vivre et travailler en Belgique ". Deze brochure uitgegeven door het Ministerie van Tewerkstelling in 1964, werd uitgedeeld in Marokko, Tunesië en Algerije. (bron: School Zonder Racisme)

Hoe de Marokkaanse m...
couverture-bienvenueweb.jpg, image/jpeg, 334x450

WEES WELKOM IN BELGIË

Je denkt eraan in België te komen werken?
Misschien heb je de grote beslissing reeds genomen?
Wij, Belgen zijn gelukkig dat jij ons je krachten en je verstand aanbiedt.
Wij wensen dat dit nieuwe leven kan bijdragen tot jouw geluk. Om dit te bereiken stellen we je voor om langs deze brochure kennis te maken met de levensomstandigheden en het werk in België. Zo zal je beslissing tot " de grote sprong" kunnen nemen met kennis van zaken?. Emigreren naar een land dat noodzakelijkerwijze verschillend is van het jouwe, stelt enige aanpassingsproblemen. Deze aanvangsmoeilijkheden zullen heel wat makkelijker te overwinnen zijn, als je een normaal leven leidt. Een familiaal leven.
België is een land waar de arbeid goed betaald wordt, waar veel comfort te vinden is. Vooral voor wie met zijn gezin leeft.
Je zal in ons land een internationale geest aantreffen. 258 internationale organisaties hebben immers hun zetel in België. En vele politici, technici, zakenmensen en studenten uit andere landen leven op onze bodem. Er zijn reeds arbeiders uit jouw land bij ons werkzaam. Kom
hen vervoegen als je erin gelooft dat je je situatie kan verbeteren . Maar om meer op de hoogte te zijn, lees volgende bladzijden met aandacht. Wij herhalen in elk geval voor je: arbeiders uit het gebied rond de Middellandse Zee zijn welkom bij ons in België.
......................

De Belgen hebben verscheidene kwaliteiten zoals: de goede wil, de moed, ze zijn harde werkers, ze houden van hun gezin en van hun onafhankelijkheid. Ze zijn gastvrij en ze hebben een ingeboren drang om anderen te helpen. Ze ontvangen graag vreemdelingen.
......................

In de huizen vind je een zeker comfort. Dit ligt aan de hoge levensstandaard. Binnenshuis vind je, buiten het feit dat de huizen er kraaknet bij liggen, voorwerpen die het leven aangenamer maken zoals radio, tv, .... of die het leven gemakkelijker maken zoals elektrische huishoudtoestellen ( wasmachines, ....)
.......................

Als je kinderen hebt, weet dan dat in elke belangrijke gemeente consultaties zijn voor de jonge kinderen, dat er verpleegsters zijn die bij je op bezoek komen, diensten de je voorzien van de nodige inentingen ..... er is medisch onderzoek op school. Er zijn ook medische onderzoeken om beroepsziekten op te sporen. Dit alles is gratis.
......................

Vanaf het ogenblik dat het mogelijk is en hij een fatsoenlijke woonst heeft gevonden, zal de gehuwde arbeider zijn vrouw en kinderen laten overkomen naar België: indien je te lang wegblijft van je familie, zal je kennismaken met de nefaste gevolgen van eenzaamheid en verveling. Na één maand mag je je familie doen overkomen.
.........................

We raden je aan om alle kleren die je hebt naar België mee te brengen, in het bijzonder het ondergoed, warme kledij ( pulls en mantels) en de regenjassen.
Voor de kinderen breng je hun hele garderobe mee, zelfs de kleren die te klein geworden zijn. Je zal het kunnen gebruiken als er een kindje geboren wordt. Vergeet vooral het beddegoed niet ( dekens en lakens).
Indien je enkele nuttige maar niet te grote voorwerpen hebt zoals een transistorradio, aarzel dan niet om hem mee te brengen.