arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ze vroegen dialoog, ze kregen repressie
by Steungroep Iraanse vluchtelingen Friday, Feb. 13, 2004 at 7:53 PM
steuniranezengent@justice.com

De Iraanse vluchtelingen wensten vandaag steunbrieven af te geven aan minister Dewael maar in de plaats werden ze gearresteerd.

Rond 14u verzamelden een dertigtal Iraanse vluchtelingen en sympathisanten voor het kabinet van Binnenlandse Zaken. Ze hadden een afspraak met het kabinet om steunbrieven te overhandigen, waarin Belgische burgers de minister om een oplossing voor de Iraanse vluchtelingen vragen. Een delegatie werd binnen ontvangen door kabinetsmedewerker Geert De Boeck. Op vraag van de delegatie verduidelijkte hij dat de minister geen onderhoud wenst met de Iraanse actievoerders. Bovendien vermeldde hij dat vorig jaar 70 Iranezen vrijwillig zijn teruggekeerd en dat zij geen problemen hebben ondervonden. Rapporten of verslagen hieromtrent kon of wou hij echter niet vrijgeven. Het is volgens Geert De Boeck trouwens aan de actievoerders om te bewijzen dat het tegendeel waar is.

Toen de delegatie terug naar buiten kwam, bleken alle Iraanse vluchtelingen en sympathisanten gearresteerd te zijn. De politie interpreteerde het overhandigen van brieven op afspraak als een "betoging in de neutrale zone". De politie eiste dat de plaats binnen 5 minuten ontruimd zou worden maar nog voor de Iraanse vluchtelingen de mogelijkheid kregen om op deze eis in te gaan, werden ze in de boeien geslagen. 28 mensen werden bestuurlijk aangehouden. Op dit moment (19u) zijn er nog 12 Iranezen in hechtenis op het politiecommissariaat. De Dienst Vreemdelingenzaken heeft nog geen toestemming gegeven om ze vrij te laten.
De Iraanse vluchtelingen wensten de dialoog aan te gaan maar kregen repressie als antwoord.