arch/ive/ief (2000 - 2005)

Stop Uribe! Geen euro voor oorlog in Colombia!
by Arlac Thursday, Feb. 05, 2004 at 1:56 PM
arlac@arlac.be

Iedereen weet dat er in Colombia al tientallen jaren lang een gewapend conflict aan de gang is. Met de goedkeuring en de steun van de VS, experimenteren de Colombiaanse regering en het Colombiaanse leger met een militaire oplossing. Verre van een eind te maken aan de politieke, economische en sociale crisis zorgt die politiek ervoor dat de oorlog en de schendingen van de rechten van het Colombiaanse volk alleen maar toenemen.

Stop Uribe! Geen eur...
manif_uribe.jpge7bne6.jpg, image/jpeg, 227x466

Op aanstichten van de VS voert de Colombiaanse staat een politiek zoals Washington die zelf jarenlang toepaste in Vietnam. In de praktijk betekent dat moord op sociale leiders, afslachting van boerengemeenschappen en criminalisering van elke vorm van sociale en politieke oppositie. Zo heeft de meerderheid van de Colombianen ervaring met de ene of de andere vorm van staatsgeweld: gedwongen verhuizingen, politieke gevangenen, foltering en "verdwijningen" zijn schering en inslag.

Plan Colombia

In 1999 zag het Plan Colombia in Washington het licht. Onder het mom van "het aanpakken van de drugshandel" wil het plan eigenlijk gewoon de Latijns-Amerikaanse strijdbewegingen tegen het neo-liberalisme liquideren. Het plan werd op maat van de Noord-Amerikaanse multinationals geschreven. Zij krijgen als het ware een vrijgeleide om de natuurlijke rijkdommen van Colombia te plunderen.

Naast het Plan Colombia ontplooien de VS natuurlijk nog andere initiatieven om Latijns-Amerika op politiek en economisch vlak volledig te domineren. Zo zorgt ALCA (Área de Libre Comercio de las Américas of de Vrijhandelszone van de Amerika's) ervoor dat Noord-Amerikaanse bedrijven hun producten in de regio vrij kunnen aanbieden terwijl de Latijns-Amerikaanse producenten opbotsen tegen de protectionistische maatregelen van de VS.

Stop Uribe

Ter gelegenheid van het bezoek van de Colombiaanse president Alvaro Uribe aan Europa, verenigden tientallen solidariteitsorganisaties zich in de campagne "Stop Uribe". Die campagne schuift volgende eisen naar voor.

Ongenoegen

Reden genoeg dus om maandag 9 februari je ongenoegen te komen uiten tegen de politiek van de Colombiaanse regering. We verzamelen om 12 u op het Schumanplein tegenover het gebouw van de Europese Ministerraad (Metro Schuman).