arch/ive/ief (2000 - 2005)

Protesten studenten en scholieren in Europa
by Education is not for sale netwerk Thursday, Feb. 05, 2004 at 11:14 AM
info@education-is-not-for-sale.org

Sinds maanden wordt er door studenten en scholieren in diverse Europese landen aktie gevoerd tegen neo-liberale hervormingen in het onderwijs. Op 2 en 3 april zijn er Europese aktiedagen.

Protesten studenten ...
europeanactioncard4.jpg, image/jpeg, 495x648

Sinds de herfst van 2001 is het netwerk Education is not for sale nu aktief. De ontwikkeling heeft sindsdien niet stil gestaan. Overal op de wereld, en dus ook in Europa, werd het onderwijs met neo-liberale hervormingen verzorgd. Tegelijkertijd werd de noodzakelijkheid hiervan in vele landen "bewezen" door de efficientie en de lege staatskassen. Dit gebeurde natuurlijk niet alleen in het onderwijs, ook andere sociale sectoren zoals bijvoorbeeld de gezondheitszorg werd in veel landen "gereformeerd".

Deze processen zijn overal in volle gang, in Spanje werd de LOU geintroduceerd, in Groot Britanie wil de "sociaal-demokratische" regring van Tony Blair immense verhogingen van ´het collegegeld invoeren en in Duitsland worden naast de invoering van het collegegeld, bezuinigingen bij de "normale" universiteiten doorgevoerd. Tegelijkertijd wil de "sociaal demokratische" regring van Schröder elite universiteiten stichten en met extra geld bedienen.

Sinds oktober is er een groeiend verzet. 40.000 studenten demonstreerden in Oktober in Londen, 27 universiteiten staakten in November en December in Frankrijk en in Duitsland gingen 100 duizenden studenten en scholieren de straat op om tegen de plannen van diverse Länder-regringen en de bondsregring te protesteren.

De protesten van de studenten in Duitsland begonnen in November in Hessen. Kort nadat 100.000 studenten, tegenstanders van de neo-liberale globalisering in Berlijn tegen de agenda 2010 protesteerden. De agenda 2010, het jaar waarin de Europese Unie de sterkste economie ter wereld moet worden (besloten tijdens de EU top van Lissabon 2000), is een neo-liberaal kunststukje waarin de komplete duitse maatschapij op zijn kop wordt gesteld.

Minister President Koch (CDU, duitse christen demokraten) van het bondsland Hessen stelde zijn onderwijshervormingen voor en wide naast de invoering van collegeld de studentenparlamenten afschaffen. Wekenlang werd er gestaakt en naast vele demonstarties en bezettingen, werd Roland Koch bij spreekbeurten meerdere malen door duizenden studenten omsingeld en kwam het gebouw niet meer uit.

De stakingen en demonstraties sloegen over naar Berlijn, Beieren, Hamburg, Rostock en vele andere steden. Op 31 Januarie was er een demonstratie van studenten en werknemers in Düsseldorf. Een nieuwe kwaliteit, ook werknemers zijn de "reformen" ondertussen meer dan zat.

Op 2 en 3 April is er nu een Europese aktiedag tegen de neo-liberale hervormingen. Meer informatie op onze website en diskussie en uitwisseling over de diverse plannen vindt op onze engelstalige mailinglist plaats.

Mailinglist:
http://groups.yahoo.com/group/international-pupil-and-studentactions
of stuur een lege e-mail naar: international-pupil-and-studentactions-subscribe@yahoogroups.com

Politie ontruimt zitblockade in London
by Education is not for sale netwerk Thursday, Feb. 05, 2004 at 11:14 AM
info@education-is-not-for-sale.org

Politie ontruimt zit...
europeactioncard3.jpg, image/jpeg, 827x550

Op 30 januarie was er tijdens de debatten in het britse parlament over de verhoging van collegegeld weer een demonstratie.

Demonstratie in Frankfurt
by Education is not for sale netwerk Thursday, Feb. 05, 2004 at 11:14 AM
info@education-is-not-for-sale.org

Demonstratie in Fran...
frankfurtdemo13.12.jpg, image/jpeg, 632x434

Op 13 december demonstreerden 30.000 studenten in Frankfurt. Na de demonstrtie hielden ze de politie tot diep in de nacht bezig door met meerdere groepen overal in de stad rond te rennen, wegen te blokkeren, verder te rennen enz.

Bezetting van Bertelsmann
by Education is not for sale netwerk Thursday, Feb. 05, 2004 at 11:14 AM
info@education-is-not-for-sale.org

Bezetting van Bertel...
bertelsmanncard1.jpg, image/jpeg, 640x481

In Hamburg werd op 28 Januarie een Bertelsmann filiaal bezet. Het was niet de eerste keer. Er waren al akties tegen het bedrijf in Berlijn, Weimar en andere steden. Bertelsmann financiert think-tanks die meer neo-liberale hervormingen eisen en is één van de grote multinationals die het GATS verdrag pushen.

discussie
by jan buelinckx Thursday, Feb. 05, 2004 at 10:19 PM
janbuelinckx@yahoo.com

Op het discussieforum van Attac-Vlaanderen kan je mee discussiëren over de commercialisering van het onderwijs, over mogelijke acties daartegen, over reclame op school en veel meer. Je kan het forum bereiken via onderstaande link.