arch/ive/ief (2000 - 2005)

Tijden van verandering in Latijns-Amerika
by (vertaald door guidoke) Wednesday, Feb. 04, 2004 at 7:30 PM

Vertaling van een feature op Indymedia Global. Betreffende veranderingen in Latijns-Amerika...

Na de militaire cyclus die honderduizenden mensen doodde en hun economieën vernielde, zijn Latijns Amerikaanse mensen nu aan het bekomen van hun recente tragische verleden. Reagerend op vreemde indringing en de FTAA - die wordt gezien als een aggressie tegen hun vrijheid en zelfbeschikking - beweegt Latijns-Amerika voorwaarts naar de creatie van een enkele confideratie, gaande van de Rio Grande tot Cape Horn, die "Patria Grande" (Groot Vaderland) genoemd is. Het epicenter van deze vredevolle revolutie is Venezuela, waar president Hugo Chavez is geïnspireerd door de ideeën van Simon Bolivar en andere revolutionairen zoals Zapata, Sandino en Che Guevara. Een van zijn projecten is Petroamerica , een samenvoeging van Latijns-Amerikaanse oliestaatsbedrijven om op gelijke voet te kunnen concurreren met grote private bedrijven.

In de meeste Latijns-Amerikaanse landen winnen linkse regeringen de bedrijven. In andere, werden de heersers die de neo-liberale politiek volgden van de macht verdreven, opkomende populaire Inheemse bewegingen speelden hier een belangrijk rol in. De inheemse oorsprong van Latijns-Amerika en Afrika krijgen een nieuwe waarde en beïnvloeden een nieuwe generatie van schrijvers en kunstenaars.

Latijns-Amerikaanse landen streven ook een onafhankelijkere buitenlandse politiek na. Ze speelden een grote rol in de G-22 groep die met succes weerstond aan de Europa/VS-as in Cancun. Vorige week, na bekritiseerd te zijn door het VS departement van Binnenlandse Zaken, heeft de Argentijnse president Kirchner gezegd dat zijn land niet langer een "vloermat" is voor de Verenigde Staten. Hij denkt er ook aan om een referendum te organiseren waardoor mensen kunnen belissen of ze de buitenlandse schuld willen blijven betalen. Er wordt geschat dat meer dan 80% van de bevolking "nee" zal stemmen. Latijns-Amerikanen waar sterk gekant tegen de invasie van Irak, en de Braziliaanse president heeft recentelijk enkele Arabische en Afrikaanse landen bezocht. Daar riep hij op voor een Latijns-Amerikaans/Afrikaans/Arabisch verbond.

Interviews met Hugo Chavez: I, II, III | Verslag over de Boliviaanse Top | Patria Grande (Spanish)