arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verfaanslag op vestiging Bechtel
by Ravage, actieblad Sunday, Feb. 01, 2004 at 8:01 PM
ravage@antenna.nl

AMSTERDAM, 1 FEB 04 - Actievoerders van Onkruit hebben in de nacht van 31 januari op 1 februari de gevel van het Amerikaanse bedrijf Bechtel in Amsterdam met verfbommen bestookt. Een vergeldingsactie voor het vuile werk dat het bedrijf uitvoert in Irak

Verfaanslag op vesti...
040201-besmeurd.jpg, image/jpeg, 267x400

In een persverklaring schrijven de antimilitaristen dat de actie is uitgevoerd 'uit solidariteit met het autonoom Iraaks verzet'. Naast tientallen verfbommen werd de leus 'Bloed aan je panden' op de gevel achter gelaten in de Amsterdamse Huidekoperstraat.

'Zolang de bezetting van Irak voortduurt, roepen wij een ieder op in verzet te komen tegen het neo-liberale Amerikaanse regime', aldus Onkruit. De antimilitaristen roepen op om op 20 maart massaal deel te nemen aan de 'anti-bezettings-demonstratie' in Amsterdam.

Bechtel, een van de grootste Amerikaanse bouwbedrijven, heeft vorig jaar een contract gekregen ter waarde van 34,6 miljoen dollar om de Iraakse infrastructuur op te bouwen. Het gaat op zogenoemde 'belangrijke constructies', waaronder wegen, bruggen, energiecentrales en scholen.

Het contract is het grootste dat te vergeven was door USAid, Amerikaanse ontwikkelingshulp dat de wederopbouw van Irak verzorgt. Het genoemde bedrag is slechts een begin, zo zei USAid. De verbouwing van Irak kan Bechtel in anderhalf jaar tijd 680 miljoen dollar opleveren.

De verlening van het contract aan Bechtel is omstreden. USAid vroeg slechts een handvol grote en Amerikaanse bedrijven mee te dingen naar een contract. Bovendien werkt zeker een van de leden van de Defense Policy Board van minister van Defensie Rumsfeld voor Bechtel. Twee leden van de raad van bestuur van het bedrijf zijn oud-ministers.