arch/ive/ief (2000 - 2005)

geen werk in de zorg zonder zorg voor WERK
by theo mewis Friday, Jan. 30, 2004 at 9:42 AM
theomewis@skynet.be 011/24.25.80.

Vandaag voert de zorgsector actie tegen de invoering van dienstencheques in hun sector.

Geen werk in de zorg
zonder zorg voor WERK !

De ATTAC-werkgroep “economische democratie” steunt de actie van het Zorgplatform tegen de invoering van dienstencheques in de zorg voor kinderen, ouderen en gehandicapten.

De werkgroep voert een breed maatschappelijk debat over alternatieven voor werk vanuit het wetsvoorstel Decroly dat onder paarsgroen in de Kamer is ingediend.
(http://forum.vl.attac.be/viewtopic.php?t=231)

Onder neoliberale druk snelt de politiek de grote vermogens en het kapitaal ter hulp met loonlastverlagingen, fiscale amnestie en subsidies zonder garanties voor werk. Jobs scheppen en jobs herverdelen is een kwestie van activering van sociale zekerheid en gemeenschapsgeld. De dienstencheque is daar een goed voorbeeld van. Onder het mom van de strijd tegen zwartwerk wordt zorgarbeid vermarkt.

Het wordt tijd om het tij te keren en de grote vermogens te activeren onder democratische controle van werknemers en burgers. Er is geld genoeg in dit land om volwaardige jobs te creëren in de zorgsector. Maar de politieke wil ontbreekt om te breken met de neo-liberale recepten.

Het wetsvoorstel Decroly geeft daar een aanzet toe door een verbod op afdanken en sluiten zolang niet iedereen een arbeidscontract en zijn of haar loon behoudt. De opbrengst van een vermogensbelasting moet dit helpen financieren onder controle van de vakbonden. Dit alternatief wint stilaan veld en staat ter discussie in vakbonden sociale bewegingen.

Uit deze discussies in Hasselt, Gent, Antwerpen, Brussel en Charleroie komt stilaan een sociaal forum voor werk te voorschijn. Op 7 februari wordt rond dit thema een tweede werkvergadering georganiseerd waarvoor wij iedereen van harte uitnodigen.

Graag hadden wij profijt getrokken uit uw ervaringen in de zorgsector met het oog op een breed alternatief voor werk. Want Verhofstadt praat over 200.000 jobs. Als wij willen dat die er komen zonder dat we ze zelf betalen, dan laten wij de zorg voor werk best niet over aan zijn kabinet. De Vlaamse regering moet daarom haar maatregel tot invoering van dienstencheques in de zorgsector intrekken en resoluut kiezen voor volwaardige jobs !


Info en reacties altijd welkom bij
Theo Mewis, Manteliusstrat 12 3500 Hasselt
011/24.25.80.
theomewis@skynet.be http://www.attac.be