arch/ive/ief (2000 - 2005)

[digitales 2004] vrouwen maken het nieuws
by Djamila Baho Friday, Jan. 23, 2004 at 4:11 PM

Divazine is een website die wekelijks nieuws brengt over allerhande onderwerpen die vrouwen interesseren. Dit kan gaan over politiek, arbeid, sport, gezondheid enz. Heb je een e-mail adres krijg je ook wekelijks een nieuwsbrief. In 2001 vonden enkele journalisten dat vrouwen te weinig in het nieuws kwamen in de media en beslisten zij om een website te ontwerpen waar al deze onderwerpen aanbod kwamen. Deze site is openbaar en wordt wekelijks bezocht door ongeveer 4000 mensen. Vrijdag 23 januari, werden zij uitgenodigd door Digitales om een workshop te organiseren. Ik heb deze workshop bezocht en enkele vragen gesteld:

[digitales 2004] vro...
divazine.jpg, image/jpeg, 600x450

Wat vond u van deze workshop?

Ryana: saai, er was maar één onderwerp dat mij interesseerde, sportieve vrouwen met een hoofddoek.
Monique: langdradig, maar ik zal zeker eens surfen naar deze site.
Sertab: ik vond het zeer interessant.
Christine: ik was blij dat het 12 uur was.
An: er waren verschillende onderwerpen die mij aanspraken, maar het duurde veel te lang.
Persoonlijk vond ik het ook veel te lang en vrij chaotisch en werd er nogal de nadruk gelegd dat zij zeker geen flutsite waren die alleen maar door vrouwen aan de haard werden gelezen.

Claudia Gaspard is één van de vaste medewerkers van Divazine

Waarom doe jij mee aan dit project?
Claudia: Ik heb altijd al een ongelijkheid gevoeld tussen mannen en vrouwen. Toen ik een jong meisje was, bleef mijn moeder thuis. Net als de meeste vrouwen in ons dorp. Maar ook nu nog is er een ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Zo komen vrouwen bijvoorbeeld minder aan bod in de media. En daartegen willen wij een tegenwicht bieden door op onze site vooral vrouwen in the picture te plaatsen.

Hoe komt dat dat vrouwen minder aan bod komen in de andere media?
Claudia: 70 Procent van de journalisten zijn mannen. Ze gaan het nieuws altijd belichten vanuit hun (mannelijke) invalshoek. De VRT heeft een lijst met experts die ze kunnen interviewen over bepaalde thema´s. Dat zijn allemaal mannen. En zo hoor je veel minder vaak een vrouwelijke expert aan het woord in het nieuws. Dat is niet juist.

Je vertelde daarjuist dat objectieve journalistiek niet bestaat?
Claudia: Ja, alleen al door bepaalde onderwerpen wel aan bod te laten komen en andere niet, ben je al subjectief. Niemand is objectief.
Conclusie: een leuke site om eens naar te surfen, ze zijn er zeker in geslaagd om hun site meer bekendheid te geven.