arch/ive/ief (2000 - 2005)

Indy-workshop bij Atel Antwerpen
by Steven Somers Friday, Jan. 23, 2004 at 3:09 PM

Verslag van de indymedia-workshop te ATEL, Antwerpen in het kader van de digitale ontmoetingsdagen.

INDYMEDIA

In het kader van de DIGITALIS - dag te ATEL, Antwerpen ben ik eerder toevallig terecht gekomen bij de workshop van Indymedia. Een project dat een alternatief biedt voor de commerciële media, die zich niet meer interesseren aan de belangrijke gebeurtenissen in de wereld en zich laten leiden door sensatie en kostenbesparing.
Indymedia is ondertussen uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk van echte meningen en echte nieuwsfeiten, gebracht door de mensen die deze feiten zelf meemaken of er zeer dicht bij staan.

De workshop geeft ons de kans om zelf eens een artikel, column of mening te schrijven, dit te verwerken op de computer en dit dan ook effectief te publiceren op de website van Indymedia. Een fascinerend proces dat je de mogelijkheid geeft om computertechnologie en internet te gaan gebruiken om zelf het nieuws te maken zoals je het aanvoelt en ondervindt.
Hoe hebben de andere deelnemers deze workshop ervaren:

* Ik vind het een heel interessante workshop, vooral omdat er echt ingespeeld wordt op de specifieke interesses van de deelnemers. Zo zijn sommigen interviews gaan afnemen om deze dan te publiceren op de website, terwijl anderen meer technisch gingen werken en leerden hoe je je website of artikel zelf kan lay-outen. Voor ieder wat wils dus, en dat is heel tof! (Katrien Lefever)

* Zeer verscheiden groep en dus ook zeer verscheiden workshop, nog maar goed dat we hier met 5 zijn.  De ene wil foto's maken en terwijl de anderen nog nooit een computer van dichtbij hebben gezien. Dat maakt dat de verwachtingen van deelnemers verscheiden zijn, hun invalshoeken divers, .... en toch werken we aan één project. Een leuke oefening voor het indymedia collectief. (Han Soete)

* Amai, leuk leuk! fantastic! Ik heb al veel informatie hoe je een website kan bouwen, journalistiek mind (filosofie). (Kunsoon Kim)

* Het is een fijne ervaring om eens echt een interview te kunnen doen en te realiseren. (Nele)

Maar deze workshop geeft ons ook een basis van wat echte journalistiek is of zou moeten zijn. We worden hierbij ondersteund door vrijwillige medewerkers, mensen met een journalistieke achtergrond die het zeer belangrijk vinden dat de media opnieuw een bron van echte en belangrijke informatie wordt.

Dat het werkt, zie je op de website www.indymedia.org, waar alle gebeurtenissen even belangrijk zijn. Je kan er informatie opzoeken die je nergens anders vindt. Ik heb wel niks teruggevonden over de gebroken voet van Koning Albert of de boswandeling van Filip en Mathilde. Laat dat maar aan de televisie, een medium dat op uitsterven staat. Hoe belangrijker het internet wordt, hoe belangrijker onze eigen mening.

Steven Somers
Leek Journalistiek