arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ex-vice-presidente Vietnam op WSF Mumbai: “Vertrouwen in de strijd voor een andere wereld”
by Bert De Belder Thursday, Jan. 22, 2004 at 1:30 PM
bert.debelder@intal.be

Dat een andere wereld mogelijk is, bewijst niet alleen Cuba, maar ook Vietnam. Mw. Nguyen Thi Binh, de 77-jarige voormalige vice-presidente van Vietnam, sprak op een van de meetings.

Zaterdagavond 17 januari ging de hoofdconferentie op het World Social Forum over militarisme, oorlog en vrede. Omdat in de reusachtige Hall 1 de geluidsinstallatie het liet afweten, werd nog snel verhuisd naar het grote openluchtpodium. Een conferentie op een festivalweide, tussen trommelaars en dansers, da’s weer eens iets anders. De belangrijkste spreker was Mw. Nguyen Thi Binh, voormalig vice-presidente van de Socialistische Republiek Vietnam en veteraan en heldin van de bevrijdingsoorlog tegen de Franse bezetting en tegen de VS-agressie.
Uittreksels uit de kort-maar-krachtige speech van deze 77-jarige kleine ‘grote dame’:
“We zijn allemaal de 21ste eeuw begonnen met een gemeende hoop op vrede. Maar vandaag zijn we geconfronteerd met bedreigingen en uitdagingen als nooit tevoren. De kapitalistische globalisering verergert de bestaande armoede en onrecht in de wereld nog. We zien interventies en politieke dwang in alle uithoeken van de wereld. De ergste bedreiging gaat uit van de strategie van de Verenigde Staten. De VS zijn agressief, rekenen op militaire macht en hebben de ambitie om te overheersen, tegen alle internationaal recht in. Dit leidt niet alleen tot een toename in de wapenwedloop, maar onder het voorwendsel van de strijd tegen het terrorisme komt het ook tot agressie-oorlogen en inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van andere landen.
Gelukkig staan overal mensen op om de vrede, de nationale onafhankelijkheid en de soevereiniteit te verdedigen. Dat gaat samen met de strijd tegen de negatieve kanten van de globalisering. Deze strijd heeft vooruitgang geboekt op het gebied van schaal, deelname en methoden, en mobiliseert een breed gamma aan organisaties en mensen van verschillende sociale lagen.
Wij Vietnamezen hebben lange jaren van oorlog gekend en zijn zeer gehecht aan de vrede en aan het ideaal van het socialisme. We vertrouwen er ten volle op dat een andere wereld mogelijk is, en wij willen alle nodige inspanningen leveren om bij te dragen tot deze strijd.”