arch/ive/ief (2000 - 2005)

WSF: ontmoeting met Leila Khaled op het World Court of Woman on US War Crimes
by Peter Darin Tuesday, Jan. 20, 2004 at 4:59 PM

Maandag 18 januari was Hall 3, de derde van de vijf immense hallen, op een doordeweekse dag studios waar de Bollywoodfilms worden opgenomen, van het WSF het toneel van het World Court of Woman on US War Crimes. Dat Court bracht een indrukwekkende reeks getuigenissen over de barbaarsheid van het imperialisme in de hele wereld.

WSF: ontmoeting met ...
wsf_court_leila_khaled.jpg, image/jpeg, 500x375

Naast getuigenissen uit Vietnam, Palestina, de Filippijnen sprak er onder andere mijn intal-collega Colette Moulaert over haar ervaringen als dokter onder de bommen van Bush in Bagdad.

Het Women Court was een namiddagse marathonsessie die maar liefst acht volle uren duurde. Getuigenissen werden er afgewisseld met poëtische intermezzo's. Ik maakte gebruik van één van die poëtische momenten om heel kort Leila Khaled, de postergirl van het Palestijnse verzet uit de jaren 1970 maar nog steeds badend in het charisma, te vragen waarom zij uit Amman, Jordanië, waar ze als vluchtelinge leeft, af te reizen naar het Wereld Sociaal Forum.

Laten we ons verenigen tegen het imperialisme

Leila Khaled. Dit is de eerste keer dat ik naar een Wereld Sociaal Forum kom. Ik maak deel uit van een Palestijns en Arabisch netwerk van individuen en organisaties die naar het WSF komen ervaringen uit te wisselen met de duizenden organisaties en individuen. Bij hen willen we ook steun zoeken voor onze strijd tegen Israël en de VS.

Ik denk dat de ervaring van het Wereld Sociaal Forum op dit moment beperkt blijft tot uitwisseling van ervaringen. Het komt op mij een beetje over als een festval. Veel volk, veel ambiance, er zijn workshops en seminaries en noem maar op.

Maar zolang het allemaal alleen maar bij ontmoetingen en praten zou blijven, vind ik het WSF een beetje een gemiste kans. Ik denk dat we moeten zoeken naar een actie die alle organisaties verenigt en waarmee ze moeten kunnen werken in hun eigen land. Het is de hoogste tijd dat we de strijd coördineren en dat we ons verenigen tegen het imperialisme van de VS.

Leila Khaled De VS vallen landen aan en bezetten ze waar en wanneer ze willen. De oorlogen tegen Afghanistan en Irak zijn daar voorbeelden van. De VS steunen bovendien Israël in zijn gewelddadige bezetting van Palestina. Overal worden volkeren aangevallen door het VS-imperialisme. Ik denk dat het de hoogste tijd is dat de volkeren zich verenigen. Samen zullen we veel efficienter kunnen vechten tegen het monster dat het imperialisme is.

Spring will come

En toen was het al tijd voor haar toespraak. Vurig verdedigde Leila Khaled het Palestijnse verzet. Dagelijks worden Palestijnen het slachtoffer van de Israëlische agressie. Maar, zo eindigde Leila Khaled haar toespraak: "Though they may kill all of the roses, spring will continue to come."