arch/ive/ief (2000 - 2005)

Duurzame Bankier Frans De Clerck bouwt mondiaal financieel netwerk op
by Koen Stuyck, 11.11.11 Tuesday, Jan. 20, 2004 at 1:39 PM

Sociale bankiers vinden de weg naar het Wereld Sociaal Forum. Meer nog, het forum speelt een belangrijke rol in het tot stand komen van een mondiaal financieel netwerk voor een socialere economie.

En dat netwerk heeft zijn wieg en zetel in ons land. We hadden een gesprek met Frans de Clerck, mede-initiatiefnemer van INAISE (International Association of Investors in the Social Economy), en oprichter van het Belgische Triodos. Ooit traditioneel bankier, heeft hij zich al lang bekeert tot het andersglobalisme. Of hoe het WSF als katalysator fungeert voor een ander en rechtvaardiger financieel systeem.

Het is enigzins bevreemdend om hier samen te zitten met een bankier onder een boom op een muurtje tussen voorbij marcherende actiegroepen. Wat doet iemand als u hier? Frans de Clerck: het wsf heeft tot nog toe weinig ruimte geboden voor alternatieven op financieel vlak. Dit is de eerste keer
dat financiele netwerken rond sociale economie hier officeel op het programma stonden. De aandacht binnen de andersglobaliseringsbeweging groeit dus. Dat vindt u een goede zaak? Uiteraard. Ik was ook al op de vorige fora in Porto Alegre. Daar hebben we de eerste stappen gezet naar
een internationaal netwerk door contacten te leggen met gelijkgezinden. Dit jaar hebben we een heus seminarie gehouden en dat was bijzonder vruchtbaar. Er zijn veel ervaringen uitgewisseld en wat meer is: afspraken werden gemaakt met vele collega's, onder meer met een Aziatisch netwerk. Door met de andere bankiers te praten, ontstaat vertrouwen en dat hebben we nodig.

Volgens jullie website wil een bank zoals Triodos een pionier in duurzaam bankieren zijn. Jullie willen aan spaarders de mogelijkheid geven om iets concreet te doen door uitsluitend te investeren in sociale, culturele en
ecologische projecten. Is dat niet voldoende? Waarvoor heb je dan zo'n netwerk nodig? De Clerck: we constateren dat er geweldige noden zijn, zowel in Belgie als in de wereld. Traditionele banken zijn nu eenmaal niet geinteresseerd in menselijke ontwikkeling. Voor hen moet het alleen opbrengen. En de sociale economie vergt teveel werk en dus te veel kosten en gaat vaak, maar niet altijd, om te kleine bedragen. Om aan die noden te kunnen voldoen hebben we samenwerkingen nodig. Zo gaan we binnen kort met Mercure uit Denemarken bij hen een project van windmolenparken financieren.

Ook een sterk groeiend fair-trade merk als Max Havelaar heeft nood aan grotere financiering, zelfs al kunnen we met Triodos tot 15 miljoen Euro gaan.
Goed, maar is het enkel dat? Zulke contracten kan je ook bilateraal regelen. Ja, maar dat is niet voldoende. De noden zijn te groot en onze afzonderlijke financiele initiatieven zijn peanuts tegenover de traditionele banken. Bovendien willen we niet alleen samenwerken. We willen een nieuw wereldwijd financieringssysteem oprichten. Dat wil zeggen,
microkredieten laten functioneren op basis van de mensen zelf, vooral in het zuiden. Nu gebeurt het nog haast uitsluitend op basis van fondsen die uit het westen komen. Zo moeten Indiers zelf de kracht en mogelijkheid hebben om financiering te vinden. De samenwerking binnen het netwerk is overigens niet alleen op basis van waarden, het wordt ook een technische samenwerking, en ook dat is een belangrijk voordeel.

En dit netwerk zal vanuit Brussel opereren? Precies. Dat wordt ook geaccepteerd vanuit de diverse leden en andere netwerken die gaan aansluiten. Dit alles is hier op het sociaal forum besproken. Anders globaliseren in de praktijk. Frans de Clerq: Zo is dat.