arch/ive/ief (2000 - 2005)

Inbreng vrouwenbeweging op WSF essentieel
by Anne Ade Tuesday, Jan. 20, 2004 at 8:12 AM

De grote aandacht voor vrouwenthema's op het vierde WSF was niet vanzelfsprekend - er is een jaar lang intensief gelobbied binnen en het buiten het organiserend comite van het WSF.

Vrouwenthema's waren moeilijk op WSF-agenda te krijgen
zegt Srilankaanse mensenrechtenactiviste Sunila Abeyesekara.
#Bijdrage vrouwenbeweging is essentieel en onontbeerlijk#

Als je naar het WSF in Mumbai bent gekomen om de vrouwenbeweging te volgen, kun je dit keer je hart ruimschoots ophalen. Ruw geschat een vijfde van de dikke programmabrochure (naast de dagelijkse conferenteis en panels ook nog eens 300 seminaries per dag!) mag je dan aankruisen. Aan deze uitgebreide deelname van vrouwenorganisaties is een jaar intensief lobbywerk voorafgegaan, vertelt Sunila Abeyesekara, een Bengaalse mensenrechtenveterane die meermaals bekroond werd: "Vorig jaar op het derde WSF in Porto Alegre was er veel ontevredenheid bij vrouwenorganisaties. Het voorbije jaar hebben vrouwen binnen en buiten het organiserend comite enorm gelobbyd; deze aandacht voor vrouwenthema's was echt geen vanzelfsprekendheid."

Vrouwen voor geweldloosheid
Ik ontmoette Sunila na afloop van de conferentie #vrouwen en globalisering#, een inspirerende gedachtenuitwisseling waarover Divazine (http://www.divazine.be ) volgende week uitgebreid verslag uitbrengt. Volgens haar kan de vrouwenbeweging een essentiele bijdrage leveren in de strijd tegen geweld:"Feministen zijn ondertussen specialisten in de studie van geweld. De laatste tien jaar werd steeds duidelijker dat geweld tegen vrouwen deel uitmaakt van een algemene onderdrukkingsstrategie van alle gemarginaliseerden. De wrede realiteit is dat vrouwen niet alleen slachtoffers, maar ook plegers van geweld zijn. Elke moeder die haar kind slaat om hem op te voeden, leert haar kind eigenlijk dat geweld onder bepaalde omstandigheden ok is. We moeten uit dit continuum van geweld. Nu is er een opening: het feministische begrip van geweld tegen vrouwen moet gelinkt worden aan alle vormen van geweld tegen gemarginaliseerden. Zo kunnen we een wereldwijde coalitie tegen het gebruik van geweld vormen."

Zonder vrouwen geen betere wereld
"Bovendien hebben thema”s als de eerlijke verdeling van land en water absoluut de inbreng van vrouwenorganisaties nodig. Anders krijgen vrouwen geen gelijke toegang tot al deze zaken. In elke stap naar een betere wereld moet inbreng van vrouwen zitten! Ik roep dan ook elke deelnemer aan dit forum op om in elke workshop, in elk seminarie dat je bijwoont, het genderthema ter sprake te brengen! Als we dit niet doen, krijgen we geen betere wereld. Dan krijgt geen enkele onderdrukte minderheid gelijke rechten."

Anne Ade
Mumbai, 20 januari 2004.