arch/ive/ief (2000 - 2005)

Dagboek Mumbai
by RISQ Tuesday, Jan. 20, 2004 at 12:00 AM
info@risq.be

Tijdens het Wereld Sociaal Forum in Mumbai houdt John Verhoeven, hoofdredacteur van het Nederlandse maandblad OnzeWereld een dagboek bij.

Direct vanuit Mumbai op de website van RISQ. Vandaag: een bezoek aan "La Via Campesina" --een organisatie van kleine boeren, ruim tien jaar geleden opgericht in Honduras en inmiddels een mondiale belangenvereniging voor 150 miljoen boerenfamilies in ruim zeventig landen.

Zie: http://www.mumbai.risq.org

"De verhalen zijn beklemmend: overal legt de kleine boer het loodje omdat de WTO-regels ervoor zorgen dat kunstmatig goedkoop gehouden import (dankzij de subsidies die feitelijk uit de zak worden betaald van de burger) de lokale productie wegvaagt. De tienduizenden zelfmoorden onder Indiase boeren wordt ook hier gememoreerd, een bizar fenomeen omdat, zo zei de Indiase wetenschapper Vandana Shiva al eerder, Indiƫrs tot het laatst blijven geloven dat het allemaal wel goed zal komen, al is het niet in dit leven, dan toch wel in het volgende, of het leven daarna. De zelfmoorden geven dus wel aan hoe erg de situatie is.

Opvallend is dat alle boeren, van Frankrijk tot Senegal tot Korea, Japan en India, die hier aan het woord komen, andere oplossingen voorstellen voor hun problemen. De een pleit voor importbeperkingen, de andere voor exportsteun, een derde voor een minimumprijs voor graan, enzovoorts. Het toont aan dat de problemen per regio anders kunnen worden aangepakt: wat op de ene plaats werkt, is onwenselijk op de andere. Precies het betoog van de meeste organisaties hier bij het WSF: een uniforme oplossing zoals de WTO nu voor de hele wereld oplegt, bestaat niet. Op lokaal en regionaal niveau moet bekeken kunnen worden wat het beste is. Geen 'one size fits all', zoals Walden Bello, ook hier aanwezig, zei in het interview in onzeWereld van februari, maar oplossingen die rekening houden met lokale omstandigheden."

Nog vergeten...
by RISQ Tuesday, Jan. 20, 2004 at 12:15 AM
info@risq.be

Bezoek ook de website van de organisatie, waarvan hierboven gewag wordt gemaakt: http;//http://www.viacampesina.org/welcome_english.php3

Met de allervriendelijkste groeten,

Maarten H.J. van den Berg
Hoofdredacteur
RISQ

RISQ is een onfhankelijke denk tank voor internationale politieke- en maatschappelijke vraagstukken.

Word lid van RISQ! Zie: http://www.risq.org/modules.php?name=Your_Account&op=new_user&newlang=dutch